Zavřít reklamu

sir-jonathan-iveJony Ive poskytol v týchto dňoch obsiahly rozhovor pre The New Yorker, v ktorom sme sa dozvedeli množstvo zaujímavostí jednak z histórie a jednak z vývoja súčasných produktov ako je iPhone 6 Plus a Apple Watch. A aj keď Apple väčšinou držal informácie z vývoja produktov v utajení, po Jobsovej smrti je Apple otvorenejší a nebolo pre Jonyho problém odpovedať na to, ako vznikli dve zariadenia, o ktorých sa síce špekulovalo, ale nemali sme o nich skoro žiadne úniky. Takže, ako to bolo?

Prvé diskusie o výrobe veľkého iPhonu začali už koncom roku 2011, v čase predstavenia iPhone 4s. Že sa niečo blížilo, Apple potvrdil o rok neskôr predstavením iPhonu 5 s väčším displejom. Spoločnosť pôvodne vyrobila prototyp obrovského iPhone 4, ale tento model podľa jeho slov nebol pohodlný. Vyrobilo sa množstvo rôzne veľkých prototypov, ktorých uhlopriečka siahala od 4″ vyššie a niektoré modely mali dokonca uhlopriečku vyššiu, než 6″. K súčasným veľkostiam, 4.7″ a 5.5″, sa dopracovali tým, že nosili so sebou jednotlivé prototypy po dobu niekoľkých dní, aby zaistili spätnú väzbu na rôzne uhlopriečky. Ideálnou veľkosťou pre iPhone 6 Plus sa spočiatku zdalo 5.7″, nakoniec sa však dizajnéri zhodli na tom, že je príliš veľký. Rovnako zle pôsobil aj 5.6″ model a nakoniec sa rozhodli pre 5.5″, ktorý sa dal používať. Slovami Tima Cooka, „Jony si nevybral 4.7″ a 5.5″ modely zo zadnice.“ Šéfdizajnér Applu tiež dostal jednu z najkontroverznejších otázok – prečo vytŕča fotoaparát? Spomenul, že išlo o veľmi pragmatické prispôsobenie, „A áno…“

iphone-tablet

Nakoniec, rozhodne sa oplatí pozrieť na vznik Apple Watch. Projekt vznikol zhruba v rovnakom období ako iPhone 6 Plus. Koncom roku 2011, v čase Jobsovej smrti. Už od začiatku sa na projekte podieľal Marc Newson, aj keď len v utajení a len minulý rok sa stal oficiálnym zamestnancom Applu. Jeho prácu sme si však mohli všimnúť už skôr, keďže množstvo remienkov pre Apple Watch sa podobá na remienky, ktoré vyrobil Newson pre ostatné hodinky, ktoré navrhoval. Vtedy však ešte nebolo celkom jasné, či pôjde o hodinky. Malo ísť o zariadenie, ktoré by ste mali na očiach (nie doslova) a posielalo vám upozornenia. Bolo sa treba pozrieť do budúcnosti, posunúť sa o 5 až 10 rokov dopredu. A vďaka miniaturizácii technológii bolo jasné, že ľudia si budú môcť takéto zariadenie obliekať. Behom toho roku boli predstavené Google Glass a podľa Jonyho slov bola tvár nesprávnym miestom na zobrazovanie upozornení. Ale toto nie je prvýkrát, čo Jonyho nasmerovala konkurencia. Inšpirovala ho tiež služba Moto Maker, ktorá umožnila ľuďom upraviť si mobil tak, ako chcú. Práve takúto obrovskú slobodu chcel dať Jony do hodiniek, vďaka čomu si teraz môžu všetci upraviť svoje hodinky tak, ako chcú.

A prečo nie sú Apple Watch kruhové ale štvorcové? Veľkou súčasťou systému Watch OS sú zoznamy a či už sa jedná o upozornenia alebo mená, kruhový tvar hodiniek nedával zmysel. Tvar tela sa však veľmi nezmenil, stále to bol obdĺžik so zaoblenými kruhmi. Inšpiráciou sa stali Newsonove luxusné hodinky Cartier Santos z roku 1904. Len digitálna korunka nie je v strede, pretože Apple chce zdôrazniť, že táto korunka funguje úplne inak, než na klasických hodinkách. Kľúčovým modelom je tiež model Apple Watch, zatiaľ čo modely Sport a Edition sú skôr len rozšírením série o ďalšie dve varianty. Kľúčovým sú práve Apple Watch, tie so zafírom na prednej strane (ide o kryštál, nie sklo!), telom z posilnenej nehrdzavejúcej ocele a so zadnou častou zo zirkónovej keramiky. Tá je zčasti tvorená zo zafíru: „Niečo takéto by bolo extrémne drahé, ak by to vyrábal Rolex. Bolo by to cez 100 000$. My ich budeme predávať len za 50,“ zažartoval jeden z Jonyho kolegov.

Apple Watch Edition Gold
*Zdroj: The NewYorker; Watchprosite

Dnes nejčtenější

.