Zavřít reklamu

kasperskyTisková zpráva: Uživatelé počítačů Mac čelí kybernetickým hrozbám stejně často jako uživatelé jiných platforem. Vyplývá to z průzkumu Kaspersky Lab a B2B International, jež oslovil přes jedenáct tisíc uživatelů ve 23 zemích včetně Česka. Ačkoli je pravda, že škodlivého softwaru cíleného na OS X není takové množství, jako například na Windows, neznamená to, že jsou data na počítačích Mac imunní vůči rizikům.

Průzkum ukázal, že 24 % uživatelů stolních počítačů a 10 % uživatelů notebooků od firmy Apple čelilo během roku malwaru*. U uživatelů ostatních počítačů je to 32 %. Nicméně například ransomware napadl 13 % majitelů Maců a pouze 9 % majitelů PC s Windows. Útoky na finanční data hlásilo 51 % respondentů z řad uživatelů OS X a 43 % uživatelů Windows.

Podle průzkumu jsou si uživatelé Maců vědomi hrozeb na internetu méně než uživatelé Windows. 39 % respondentů mezi uživateli MacBooku nikdy nebo skoro vůbec nikdy neslyšeli o ransomwaru a 30 % nezná nebezpečné škodlivé programy zneužívající zranitelnosti softwaru. Pro porovnání – ze všech uživatelů dohromady to u ransomwaru bylo 33 % a u zranitelností 28 %.

Jen 47 % uživatelů MacBooků a 59 % Apple stolních počítačů v průzkumu využívá nějaké bezpečnostní řešení, jako je například Kaspersky Internet Security – multi-device 2015, které chrání různé platformy, včetně OS X. Z těchto respondentů je cena takového řešení nejvyšší prioritou pro 41 %, pro 36 % kvalita produktu a pro 33 % dopad na výkon zařízení. Uživatelé Windows účinnost umístila na první místo (47 % respondentů), na druhém byla cena (42 %) a schopnost bojovat s webovými hrozbami třetí (31 %).

*Odkazuje na uživatele, kteří určili notebook nebo stolní počítač na dané platformě jako své hlavní zařízení, kterým se připojují k internetu. Vzhledem k faktu, že lidé mohou využívat řadu zařízení souběžně, mohou hrozbám zmiňovaným v textu čelit na jakémkoliv z nich.

Eugene-Kaspersky

 

Dnes nejčtenější

.