Zavřít reklamu

Raspi-PGB001Před týdnem představený minipočítač Raspberry Pi 2 od společnosti Raspberry Pi Foundation, který následoval svého úspěšného předchůdce velkým zájmem, který byl zapříčiněn především nízkou cenou a poměrně hojným a zajímavým využitím, již dorazil k několika šťastlivcům, kteří ho samozřejmě okamžitě vyzkoušeli. Při testování prozatím nenarazili na žádnou vážnou chybu, ovšem v momentě, kdy si chtěli počítač vyfotit fotoaparátem a při tom použít blesk zjistili něco opravdu zajímavého.

První zákazníci, ke kterým nový Raspberry Pi 2 dorazil se chtěli samozřejmě pochlubit svým novým přírůstkem. Ovšem v momentě, kdy si ho vyfotili a použili při focení blesk se minipočítač sám od sebe restartoval. Jak takový restart po vyfocení vypadá si můžete prohlédnout na přiložneném videu, kde uživateli na Raspberry běží fm rádio a v momentě, kdy ho vyfotí můžete slyšet, že se vše vypne, respektive restartuje.

K problému se již vyjádřili i samotní výrobci minipočítače, kteří uvedli, že se Raspberry Pi 2 restartuje pouze při použití xenonového blesku nebo výkonného laseru. Při použití běžného fotoaparátu a blesku například v chytrém telefonu restart počítače způsoben nebude. Problém je v tom, že vrstva chránící čip, který reguluje napájení procesoru je příliš tenká, tudíž světlo z blesku nebo z laseru projde až k čipu uvnitř kterého vznikne fotoelektrický jev, který má za následek výpadek procesoru, tudíž také restart celého počítače. Čip s označením U16 můžete naleznout zvýrazněný na obrázku níže. Při používání Raspberry na denním světle tedy není žádný problém, ale i tak je doporučeno si počítač raději ukrýt do pouzdra, aby nedošlo k zbytečným výpadkům.

raspberry_pi_Pi_II_top_ORIG_-_Copy

Raspberry Pi 2 je velice zajímavý a především miniaturní počítač, který může sloužit k mnoha účelům. Nejčastěji se asi používá pro rozšíření běžného televizoru, který se díky němu může stát poměrně levnou cestou Smart TV. Samozřejmě se dá využít mnohem elegantněji, ale vše zavísí již na fantazii samotného uživatele nebo na jeho programovacích schopnostech. Novinkou druhé generace Raspberry je především vyšší výkon a také chystající se podpora od Microsoftu v podobě Windows 10, které by na Raspberry Pi 2 měly bezproblémově běžet. Více ale již v samostatném článku, na který je odkaz uveden níže.

*Zdroj: YouTuberaspberrypi

Dnes nejčtenější

.