Zavřít reklamu

clapper-board-152088_1280Vše na co se doma dívám má buď přívlastek Retina nebo 4K a tak jsem si postupně zvykl na to, že obraz je zkrátka perfektně ostrý a vidím i ty sebemenší detaily a to nejen při práci, ale taktéž při sledování filmů. Obzvláště filmy jsou zajímavé, vnímáte je totiž zcela jinak a dokážete se nad jistými scénami skutečně rozplývat blahem, když vidíte veškeré detaily, ostatně kdo by nechtěl vidět Kate Upton ve 4K.

Proč o tom vlastně píšu? Protože jsem byl včera po delší době v kině a něco se změnilo. Ano, první argument může být o tom že filmy nejsou jen o kvalitě obrazu, ale zejména o ději, příběhu, scénáři a obsazení, ovšem v tom je právě ten problém. Když vše co sledujete ve 4K nebo na iMacu s Retina displejem a pak jdete do kina, tak i když sedíte v nejvyšší řadě, zdá se vám obraz dost hrozný.

Upřímně jsem prvních 10 minut úžasného filmu Nezlomný přemýšlel o tom, proč je celý film rozmazaný. Přemýšlel jsem zda není leší udělat menší plátno a pouštět ostřejší obraz nebo zda není lepší do kina nechodit a počkat, až si koupíte alespoň ten Blu-Ray a přes upscaling si jej vychutnáte na 4K TV. Upřímně mi FULL HD obsah na 4K TV s upscalingem dostačuje a nepotřebuji sledovat všechna videa ve 4K, ale kino má do ostrosti obrazu skutečně velmi daleko.

Mám pocit, že zatím co před pěti lety jsme do kina chodili za zážitkem, dnes tam chodíme jen kvůli tomu, že se chceme na film podívat hned, jak je to jen možné. Když si totiž dáte domácí kino s cenou nad 1000€ na vyšší hlasitost, pustíte si Blu-Ray nebo 4K film na 4K TV, tak ani zvuk, ani obraz vám kino nezprostředkuje lepší. Je tedy celkem škoda, že se kina nepřizpůsobují dnešní době. Dříve jsme do nich chodili za skvělým obrazem a zvukem, dnes již jen za samotným filmem, vše ostatní si můžeme dopřát doma a za celkem dostupné ceny.

Dnes nejčtenější

.