Zavřít reklamu

Intel V poslednej dobe sa objavuje čoraz viac informácií o tom, že Apple sa chystá do svojich notebookov a počítačov montovať procesory, ktoré si sám navrhne. Malo by sa pritom jednať o čipy s ARM architektúrou. Takéto fámy si vyslúžili zmiešané reakcie keďže Apple v súčasnosti využíva vysokovýkonné procesory od spoločnosti Intel. Taktiež by sa v prípade Apple mohlo jednať o akýsi krok do minulosti, keďže vlastné procesory pre počítače Mac používal do roku 2005.

Práve v tomto roku však vtedajší CEO Steve Jobs uzavrel lukratívnu zmluvu s Intelom. Vtedajšej IT verejnosti tento krok dá sa povedať vyrazil dych nakoľko Intel vtedy vyrábal procesory výhradne pre počítače so systémom Windows od Microsoftu. Nakoniec sa to však ukázalo ako dokonalý krok najväčšieho vizionára a zakladateľa Apple. Dnes takmer 10 rokov od doby kedy vyšiel prvý počítač s procesorom Intel sa zdá, že Apple opäť koketuje s myšlienkou vyrábať vlastné procesory. Presne tak je tomu aj pri iOS zariadeniach, kde Apple navrhne ich celkovú architektúru a stavbu a nechá ich vyrobiť iným spoločnostiam ako je napríklad Samsung alebo TSMC. Podľa niektorých zdrojov by sa mohol vlastný čip od Apple objaviť už v novom MacBooku Air s Retina displejom. Avšak tento krot sa zdá byť zatiaľ viac než nepravdepodobný.

CFO Intelu Stacy Smith povedal, že jeho spoločnosť je natoľko pred konkurenciou, že by Apple urobil obrovskú chybu a veľký krok nazad ak by sa rozhodol využívať vlastné procesory s ARM architektúrou. Intel údajne neustále zvyšuje náskok pred konkureciou stále aktualizovanými líniami procesorov. Smith ďalej v rozhovore pre Business Insoder uvádza, že Apple je najlepším zákazníkom Intelu a len v spojení s ním dokáže na trh dodávať dokonalé, výkonné a cool zariadenia. Avšak na druhú stranu uvádza, že ak by Apple naozaj začal používať vlastné procesory znamenalo by to pre Intel, že by mohol získať nové lukratívne zmluvy s inými spoločnosťami.

steve-jobs-with-intel-ceo-paul-otellini

Zdroj: http://www.businessinsider.com/intel-and-apple-relationship-2015-2

Dnes nejčtenější

.