Zavřít reklamu

pebbleMám rád technologie, asi jako všichni, kdo rádi čtou o Applu a s obrovským nadšením čekají na každou Keynote a nový produkt. Proto neustále koukám po produktech, které by mi udělali radost. Apple zanedouho, přesněji v dubnu, ukáže světu Apple Watch. Všichni doufají, že se dozvíme, proč bychom si tak drahé zařízení měli vlastně koupit. Co ale určitě víme je to, že by nám hodinky měli ulehčit život tím, že už nebudeme kvůli každému upozornění vytahovat velké telefony z kapsy, místo toho jednoduše mrkneme na naše zápěstí, kde se informace zobrazí. Hodinky od Apple mě ale nepřesvědčily, místo toho jsem už teď sáhl po konkurenci. Proč?

Sám jsem před několika měsíci napsal článek o tom, proč Pebble na tehdy současném trhu vyhrává. Poté ale došlo ke slevě LG G Watch, a tak jsem si je pořídil ke svému Nexusu 5. Po změně na iOS jsem si říkal, že tyto inteligentní hodinky vlastně nepotřebuju a neplánoval jsem si nějaké zakoupit. Ne, že bych ty od LG s Nexusem nepoužíval, ale každodenní nabíjení a starost o to, jestli je můžu používat nebo ne mě spolu s ne úplně doladěným systémem Android Wear dost otravovala. Chyba! Ihned poté, co mi začal iPhone vibrovat v kapse, jsem se automaticky podíval na zápěstí a překvapivě zjistil, že mi notifikace na ruce prostě chybí, obzvlášt, když mám v kapse telefon o velikosti menšího tabletu. A tak jsem si zavzpomínal na skvělý produkt v podobě Pebble Smartwatch, který mi za pár dní přistál na stole.

pebble

Na Apple Watch se mi prostě nechtělo čekat, jednak kvůli ceně, ale i kvůli každodennímu nabíjení, bez kterého se, jak sám avizoval Apple, jednoduše uživatel neobejde. Další věcí je to, že půjde o první generaci, vždy je tedy rozumné počkat si další rok na vyladěnou verzi. Přiznávám, smartwatch hodinky vlastně vůbec nepotřebuju, stejně jako je nepotřebujete vy. Ale člověk prostě chce udělat radost a nějakou tu hračku si zakoupit. Pojďme ale zpátky k Pebble. Na výběr je ze dnou modelů, z originálních Pebble a z novějších Pebble Steel. Já jsem si kvůli ceně vybral první, levnější verzi.

Design hodinek není pro všechny, nejde o žádné veledílo. Tělo je plastové, lesklé, řemínek elastický, vše působí laciným dojmem. Pokud jde ale o černou variantu, jde to zkousnout, ostatní barevná provedení vypadají podle mého názoru už moc hračkově. Jestli vám ale tento design vadí, není problém si připlatit za elegantní kovové Pebble Steel. Upřímně je ale nutné podotknout, že si smartwatch nikdo nekupuje kvůli designu, ale kvůli funkcím. Do společnosti si je tedy určitě nevemete, na to jsou na trhu kousky v úplně jiné cenové relaci.

pebble

Kvůli čemu si takové zařízení pořídíte jsou funkce a vše, co s nimi přichází. A to Pebble zvládají opravdu bravurně. Na zobrazovaní notifikací jdou úplně jinak – hlavně myslí na velkou výdrž, na to, abyste na displej viděli i na slunci a v neposlední řadě na to, že ne každému se chce patlat prstem po titěrném displeji. Právě proto je tu e-ink displej, díky kterému můžete hodinky bez obav používat 5-6 dní v kuse. Až je displej malý a černobílý, informace ukáže pohodlně. Jasně, rastr a rozlišení by mohlo být na jiné úrovni, pixely zblízka rozhodně uvidíte, není to ale zásadní slabinou. Celková orientace není vůbec složitá, v menu se pohybujete pomocí tlačítkám na pravé a levé straně. Celkem jde o čtyři tlačítka, která na rozdíl od plastového těla hodinek působí celkem kvalitně, mačkají se pohodlně, není potřeba ani málo, ani hodně síly.

Přijde vám notifikace, můžete ji buď odmítnout pomocí tlačítka na levé straně, které také slouží pro pokyn zpět, nebo se v ní můžete orientovat dolů a nahoru pomocí tlačítek na pravém boku. To ale samozřejmě není všechno, Pebble platforma je na trhu už nějaký ten pátek, a tak se těší poměrně velké oblibě vývojářů. K dostání jsou tedy kromě tuny ciferníků aplikace jako RunKeeper pro snímání uběhnutého času a vzdálenosti (hodinky v sobě mají senzor pro snímání kroků), ESPN pro sportovní zprávy, Evernote, Swarm by Foursquare či různé alternativy, které slouží pro čtení Twitteru nebo kalendáře. Možnosti jsou tedy velké, právě kvůli tomuto faktoru jde o dobrého společníka pro iPhone. Všechny aplikace se stahují přes aplikaci Pebble, která je k dostání v Apple Store.

pebble

Moje zkušenost s Pebble je parádní. Nemůžu si vynachválit systém notifikací či to, že můžu ovládat hudební seznamy a volby přehrávání ze Spotify přímo na ruce a nemusím tak neustále vyndavat iPhone. Funkcionalita Apple Watch asi určitě bude na jiné úrovni, prozatím ale ve spoustě záležitostí vyhrává Pebble, hlavně díky výdrži, která je několikanásobně větší než u hodinek z Cupertina. Člověk si ale musí uvědomit, k čemu takové zařízení potřebuje. Já vyžaduju výdrž, zobrazování notifikací a aplikace. To vše tato platforma splňuje. Celkově tedy hodinky můžu jen doporučit!

pebble

Dnes nejčtenější

.