Zavřít reklamu

Nolan BushnellSteve Jobs, podobne ako množstvo ďalších osobností v technologickom svete, začal ako zamestnanec. Spočiatku pracoval v Atari a toto obdobie je veľmi dobre zdokumentované, keďže Jobsa si jeho bývalí kolegovia pamätajú ako neuveriteľne smradľavého človeka (veril totiž, že keď bude jesť výhradne zeleninu a ovocie, nebude sa musieť umývať), ktorý z hygienických dôvodov pracoval len v noci a sám. Pamätá si ho veľmi dobre aj vtedajší riaditeľ spoločnosti Nolan Bushnell, ktorý má dnes už 71 rokov, ale to mu nebráni v cestovaní po svete a robení rozhovorov s médiami.

Napríklad teraz poskytol rozhovor pre The Australian Financial Review, v ktorom spomína nielen kamarátstvo oboch osobností, ale tiež odhalil, že práve on mohol mať tretinu spoločnosti Apple, keby nespravil zlé rozhodnutia. „Steve a ja sme boli veľmi blízki priatelia. Bývali sme od seba len dva bloky a vždy v sobotu alebo v nedeľu ráno zastala jeho motorka pred mojim domom. Chodili sme na šálky čaju, pri ktorých sme diskutovali o podnikaní a dával som mu rady.“ Práve tieto rady chcel Jobs neskôr zúročiť a v roku 1976 navštívil Bushnella so žiadosťou, či by mohol investovať 50 000 dolárov na založenie jeho spoločnosti Apple. Takto vysoká čiastka by zabezpečila Bushnellovi, že by vlastnil tretinu spoločnosti Apple, ale v tej dobe jeho ponuku odmietol kvôli konfliktu záujmov – Atari totiž vyrábalo počítače.

Dnes však vraví, že to bola obrovská chyba, ktorú ľutuje. Atari dnes už nevyrába počítače ako v minulosti a meno spoločnosti sa začína pomaly vytrácať z povedomia mladých ľudí. Vraví však, že Apple v súčasnosti čelí vážnemu problému, kvôli ktorému hrozí, že tak, ako je dnes Apple vo výšinách, môže spadnúť zase na zem: „Existuje totiž istá vec známa ako ‚inovátorský bonus‘, kde si môžete dovoliť nasadiť prekvapivo vysokú maržu na svoje produkty, keďže inovujete. Vašou výhodou v takom prípade je, že aj keď vás môžu konkurenti rýchlo dobehnúť, vy máte meno inovátora a vaša značka má jednoducho imidž. Takýto bonus mával v minulosti životnosť asi 8 rokov a myslím, že dnes to sú nanajvýš štyri roky. Preto ak Apple nebude prinášať výrazné inovácie, čoskoro stratí schopnosť predávať produkty za prémiové ceny.“

Nie je to však prvýkrát, čo sa Bushnellov výrok môže (teoreticky) splniť. Už v 80-tych rokoch, kedy Apple vyhodil Jobsa a moc nad Applom prevzal John Sculley, sa riaditeľ Atari posmešne pýtal médií „Odkiaľ budú teraz prichádzať inovácie? Nechá sa opojiť románikom s Pepsi?“ Tým narážal na fakt, že Sculley bol pôvodne vo vedení Pepsi a do Applu ho prinútil prejsť Jobs ikonickým výrokom – „Chceš do smrti predávať sladkú vodu? Alebo chceš zmeniť svet?“ Bushnell mal nakoniec pravdu, spoločnosť Apple začala vyrábať toľko počítačov, koľko dnes vyrobí Samsung telefónov za týždeň. Apple je dnes totiž známy ako hlavný inovátor vo svete technológií a mnoho investorov, analytikov a médií sa začalo obávať, či Apple prinesie inováciu v podobe vlastných hodiniek. Istým spôsobom ju prináša, ale ja si radšej počkám na druhú generáciu.

Nolan Bushnell
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.