Zavřít reklamu

facebook-ipad-icon Nie pochýb, že sociálna sieť Facebook je fenomén dnešnej doby. Akoby už platilo, že ten kto nie je na Facebooku neexistuje. Osobne v tejto sociálnej službe nevidím veľký zmysel a preto ju ani moc nevyužívam, no existuje veľmi veľa ľudí, ktorí si svoj bežný deň bez „FB“ nevedia ani len predstaviť. Facebook sa stal našou súčasťou natoľko, že dnes ho využívajú všetky vekové kategórie ľudí.

Stále je najväčší
Aj keď sa rast spoločnosti Facebook mierne spomalil v porovnaní s minulým rokom, aj tak je naďalej jednoznačnou jednotkou na trhu. V Závese za ním sa nachádza služba Myspace, ktorá však nemá toľko aktívnych užívateľov ako tento modrý gigant. Podľa slov CEO Marka Zuckerberga má Facebook v týchto dňoch viac ako 1,39 miliardy aktívnych užívateľov mesačne a niečo cez 890 miliónov ľudí využíva túto sociálnu sieť denne. Je to o 13 až 18% viac ľudí ako to bolo pred rokom avšak počet nových užívateľov sa každodenne spomaluje.

Videoservery rastú vďaka FB
Mal by sa Google spolu s jeho YouTube začať obávať o svoje postavenie na trhu? Podľa štatistík sú videá umiestené na FB denne prehrávané viac ako 3 milardykrát. Nejedná sa však prevažne o videá z YouTube ale zo serverov, ktoré sú v dnešnej dobe nie natoľko rozšírené ako je napríklad Vimeo či podobné. Po celom svete je vraj viac ako 65% užívateľov, ktorí FB navštevujú len preto aby si mohli pozrieť nejaké video.

Mobil je prioritou pre FB
Na FB je vraj mesačne cez mobil aktívnych viac 1,19 miliardy užívateľov čo zodpovedá viac ako 84% všetkých používateľov tejto sociálnej siete. Každodenne pritom Facebook navštívi pomocou mobilu viac ako 745 miliónov užívateľov. Podľa finančného analytika Davida Wehnera je mobil hlavnou prioritou Facebooku na nadchádzajúce obdobie. Mobilné reklamy predstavovali až 69% celkového zisku Facebooku za štvrťrok 2014. V minulom roku to bolo pritom len 53%.

facebook-nearby-friends

Facebook sa snaží predbehnúť Google
Podľa Marka Zuckerberga chce spoločnosť Facebook ohroziť dominantné postavenie Googlu v sfére internetových vyhľadávačov. Je to vraj jedna z najväčších priorít tejto spoločnosti. Už dnes je pomocou FB vyhľadávaná viac ako jedna miliarda informácií denne a toto číslo vraj stále rastie. Podľa Marka je teda len otázkou času kedy jeho spoločnosť začne reálne ohrozovať Google.

Facebook vo virtuálnej realite
Facebook údajne investoval 2 miliardy dolárov do vývoja okuliarov Oculus Rift. Týmto krokom, chce táto spoločnosťo vstúpiť do virtuálnej reality naplno. To však nebude tak skoro nakoľko to patrí do dlhodobých plánov Facebooku. Takže by sme sa niečoho podobného mohli dočkať v časovom horizonte 10 rokov.

oculus

Spája miliardy ľudí
Medzi ďalšie dlhodobé plány Facebooku patrí rozšírenie sa do krajín kde v súčasnosti ľudia ešte nepoznajú internet. Tam by chcel tím okolo Marka Zuckerberga získať novú miliardu užívateľov. malo by sa jednať o krajiny ako je Zambia, Tanzánia, Ghana, Keňa či Kolumbia. Facebook má podľa štatiskík v súčasnosti už viac ako 6 miliónov ľudí, ktorí predtým nikdy nemali prístup k internetu.

Mark Zuckerberg

Ako ste pre Facebook drahí?
Finnančné správy Facebooku nám presne ukázali ako veľa stojí túto spoločnosť priemerný človek. Užívatelia, ktorí pristupujú na FB z USA či Kanady stoja túto spoločnosť 9 dolárov, Európania 3,45 dolára a obyvatelia Ázie a Tichomoria stoja túto spoloč 1,27 dolára. Užívatelia zvyšku sveta ako je Afrika či Južná amerika majú pre Facebook hodnotu 94 centov.

Dnes nejčtenější

.