Zavřít reklamu

Nifty MiniDrive iconPřiznám se, že Nifty MiniDrive mě lákalo od prvního okamžiku, kdy jsme si pořídil nový Macbook Air. I když jej používám čistě na psaní a dat v něm mám skutečně málo, chtěl jsme mít možnost ukládat důležitá data a zálohovat věci jako je účetnictví a tak podobně. Samozřejmě na to lze využít i klasickou SD kartu, problém je však v tom, že ta vždy vykukuje kousek nad hranu Macbooku, což je nejen nepraktické, ale při běžné používání také celkem nebezpečné, čas od času za ni zkrátka zavadíte a je jen otázkou času kdy to bude tak moc, že se karta poškodí. Nifty MiniDrive je tedy z mého pohledu zcela ideálním řešením, které se mi konečně dostalo do rukou a jsem rád, že vám jej mohu představit.

Nifty MiniDrive je v současné době k dispozici pro všechny modely počítačů MacBook s výjimkou MacBook Air 11″ a to z pochopitelného důvodu, kterým je absence čtečky karet u tohoto stroje. Jedná se v podstatě o zcela jednoduchou čtečku MicroSD karet, která má jednu zásadní výhodu, nevyčuhuje z vašeho počítače a skvěle s ním lícuje. Jakmile Nifty zasunete do počítače, nepřečuhuje o jedinou desetinu milimetru, ale zcela zapadne do čtečky SD karet. Samotné vytahování Nifty pak probíhá pomocí přiloženého háčku, kterým jej z počítače vytáhnete, podobně jako je tomu u slotu na SIM kartu u iPhone.

Nifty

Ačkoli si kupujete kompletní balení, ve kterém kromě čtečky a háčku na vytahování dostáváte také MicroSD kartu, je třeba ji brát jen jako pozornost s tím, že její kapacita je pouhé 2GB a je to skutečně jen dárek zdarma. V mém balení sice ještě byla 4GB karta, ovšem nově jsou k Nifty MiniDrive přibaleny pouze 2GB karty. Ty jsou však pochopitelně vyměnitelné, protože Nifty funguje jako jejich čtečka. Je tedy dost složité říct, jakou rychlost Nifty má, ta totiž závisí na dvou důležitých faktorech. Všechny MacBooky do roku 2012 podporují maximální rychlost čtení a zápisu 60MB/s. Novější stroje vyrobené v roce 2012 a později však podporují rychlost čtení a zápisu do teoretické hodnoty 6,4GB/s, což znamená, že rychlost ovlivňuje jen a jen karta, kterou si zvolíte.

Nifty Midrive

Vždy pamatujte, že u MicroSD karet je obrovský rozdíl v rychlosti čtení a v rychlosti zápisu a to navzdory čemukoli, co výrobce tvrdí na obalu. Osobně jsme si ještě žádnou kartu nepořídil a vzhledem k tomu, že jsme byl na Nifty poměrně natěšený, tak prvotní testy proběhly s přiloženou noname kartou s kapacitou 4GB. Jak dopadla rychlost při kopírování a 1GB velkého souboru se můžete podívat níže.

    • 1GB soubor kopírování na kartu – 105 vteřin
    • 1GB soubor kopírování z karty – 23 vteřin

Zkoušel jsme samozřejmě i čtení dat přes iTunes s tím, že se karta využije jako knihovna pro iTunes, což funguje celkem spolehlivě a i s FullHD filmem si bez problému poradí a jak říká, testoval jsme nejlevnější a nejobyčejnější kartu. Tím, že Nifty MiniDrive funguje jen a jen jako čtečka, můžete do něj vložit jakkoli rychlou kartu, jediné omezení se klade na velikost karty, ta je omezena na maximálně 128GB. To vás však příliš trápit nemusí, protože sehnat i 128GB MicroSD kartu, je téměř nemožné a nejčastěji se setkáte s 32GB nebo menší variantou.

Cena Nifty je 35€, tedy zhruba 1000Kč, což je celkem dost, na to že se jedná o pouhou čtečku karet a další peníze musíte dát za kartu s tím, že za 64GB kartu dáte v podstatě stejnou cenu a celé řešení vás tak vyjde na zhruba 2000-2500Kč. Nejdůležitější otázkou zůstává, k čemu chcete Nifty vlastně použít. Pokud na zálohování důležitých dat nebo na zálohování celého počítače pomocí Time Machine s čímž si Mac bez problému poradí i u SD karty, je vše naprosto v pořádku a Nifty MiniDrive mohu jen a jen doporučit. Pokud však přemýšlíte nad tím, že ušetříte a koupíte si 128GB variantu například MacBooku Air a jeho kapacitu zdvojnásobíte pomocí Nifty, pak berte v potaz, že zatím co rozdíl mezi 128GB a 256GB variantou Macbooku Air je 5000kč, za Nifty MiniDrive a kvalitní MicroSD s 128GB zaplatíte zhruba 3500Kč s tím, že stále máte paměť na kartě, nikoli přímo v počítači. Nifty MiniDrive tedy mohu doporučit na zálohování nebo jako rozšíření počítače, u kterého jste zvolili již tak největší možnou kapacitu disku.

Midrive nifty
nifty
IMG_7576

Dnes nejčtenější

.