Zavřít reklamu

iMac Retina 5K Dňa 24.1.2015 uplynulo presne 31 rokov od okamihu kedy Steve Jobs po prvýkrát predstavil svetu Macintosh. Jednalo sa o revolučné zariadenie, ktoré v tej dobe zmenilo význam slova počítač a ukázalo svetu, že nie všetko sa musí robiť cez príkazový riadok. Prvý Macintosh uročoval trendy ešte veľmi dlho po jeho predstavení. A dá sa povedať, že ak by nebolo tohto počítača možno by sme teraz brali PC úplne inak. Poďme sa teda v tejto krátkej fotogalérii bližšie pozrieť na prelomové zariadenia z línie Macintosh.

Apple Macintosh z roku 1984. V tej dobe predbehol techniku o niekoľko rokov. Bohužiaľ tomu zodpovedala aj jeho cena, ktorá bola v tom čase příliš vysoká na to aby si ho mohlo dovoliť skutočne každý. Veď 2495 dolárov bol v roku 1984 slušný peniaz.

this-beauty-is-the-original-apple-macintosh-personal-computer-released-in-1984-it-cost-2495

Apple Macintosh 512K. Tento počítač bol vydaný ešte v septembri/září roku 1984. Oproti svojmu o pár mesiacov staršiemu bratovi ponúkal 4-násobne vyššiu vstavanú pamäť. Bola to kapacita 512 kB vďaka čomu si vyslúžil prezývku „Fat Mac“.

Apple Macintosh Plus. Tento počítač sa preslávil tým, že je to vôbec najdlhšie predávaný Macintosh v histórii. Bol uvedený v januári/lednu 1986 za cenu 2599 dolárov. DO výbavy mu spadal aj SCSI port vďaka, ktorému ste si mohli pripojiť tlačiareň alebo rôzne iné externé zariadenia.

apple-released-the-macintosh-plus-in-january-1986-with-a-2599-price-tag-this-model-was-the-longest-produced-in-mac-history-and-included-an-scsi-port-so-that-users-could-plug-in-external-devices-like-hard-disks-tape-drives-or-printers

Apple Macintosh IIGS. NA trh bol uvedený v roku 1986. Po technickej stránke sa výrazne odlišoval od všetkých Macintoshov vyrobených v tomto období. Avšak prvých 50 tisíc jednotiek tohto Macintoshu prinášalo pridanú hodnotu v podobe podpisu spoluzakladateľa Apple Steva Wozniaka.

the-apple-iigs-was-released-at-the-end-of-1986-technically-it-wasnt-a-mac-but-is-still-interesting-because-apple-co-founder-steve-wozniak-put-his-signature-on-the-first-50000-units
Apple Macintosh II. V roku 1987 prišiel na trh prvý Macintosh, ktorý disponoval farebným displejom. Taktiež priniesol aj podporu dvoch diskiet naraz.
in-1987-the-apple-macintosh-ii-became-the-first-mac-to-support-a-color-display-also-note-the-second-floppy-disk-drive
Apple Macintosh Portable. Na trh bol tento revolučný počítač uvedený v roku 1989. Jednalo sa o vôbec prvý prenosný počítač od Apple, ktorý bol však skutočne ťažký. Vážil až  kilogramov. A jeho cena tiež nebola příliš ľahká. Zastavila sa na čiastke 6500 dolárov za kus.
the-macintosh-portable-released-in-september-1989-for-6500-was-apples-first-battery-powered-personal-computer-however-it-was-heavy-16-lbs-and-way-too-expensive
Apple PowerBook. V roku 1991 Apple uviedol líniu PowerBook, kterou nahradil revolučný Macintosh Portable z roku 1989. Oproti predchodcovi sa táto línia líšila tým, že jej hmotnosť bola výrazne nižšia. Línia PowerBook zožala veľký úspěch keďže o rok neskôr vyprodukovala Applu čistý zisk vo výške jednej miliardy dolárov.  

„Twentieth Anniversary Macintosh“. V roku 1997 Apple uviedol tento jubilejný produkt.  Jeho maloobchodná cena sa v tej dobe vyšplhala až na 7499 dolárov za kus. Bol to však prvý Macintosh, ktorý obsahoval klasický trackpad a na klávesnici mal špeciálne podložky na zápästia aby sa Vám na ňom pohodlne písalo.

the-twentieth-anniversary-macintosh-was-a-limited-edition-behemoth-released-in-1997-the-retail-price-was-a-whopping-7499-but-check-out-that-leather-wrist-pad
Apple Macintosh TV. Tento Macintosh trpel trochu malou krízou identity. Odhliadnuc od obmedzenej série Twentieth Anniversary Macintosh to bol vôbec prvý čierny počítač od Apple. Priniesol prvý cable-ready TV tuner v Apple producktoch. Taktiež ponúkal aj podporu CD-ROM.
the-macintosh-tv-had-a-bit-of-an-identity-crisis-it-came-with-a-cable-ready-tv-tuner-card-and-included-a-cd-rom-drive-it-was-also-the-first-macintosh-to-come-in-black
Apple iMac G3. V roku 1998 uviedol Apple líniu iMac, ktorá napovedala dizajnový smer tejto kalifornskej značky na určité obdobie. Jednalo sa o prvý produkt, ktorý bol predstavený od znovuzvolenia Steva Jobsa do pozície CEO. Celý počítač bol vytvorený z priehladného plastu a tak sa užívateľ moho pokochať jeho dokonale navrhnutými vnútonosťami.
iMac G3
Apple PowerBook G4. Prvý počítač od Apple, ktorý prišiel s kovovým telom. Tento PowerBook bol vyrobený z titánu čo bolo na tú dobu priam až futuristické. Získal si veľkú obľubu práve pre svoj dizajn, životnosť batérie a výkon. Na trh bol uvedený v roku 2001. Apple iMac G4. Asi najznámejší zo starších počítačov iMac. Priniesol veľmi futurustický dizajn, za ktorý si vyslúžil prezývku iLamp. Tento iMac taktiež priniesol dizajn podobný tomu, ktorý poznáme dnes.
the-2002-imac-g4-left-was-nicknamed-the-ilamp-thanks-to-its-design-the-floating-lcd-monitor-was-adjustable
Apple Mac mini. V roku 2005 sa Apple rozhodol pre jeden s nariskantnejších krokov. Uviedol vôbec prvý Mac, ktorý nebol dodávaný spolu s displejom, klávesnicou či myšou. Tento počítač si vyslúžil zmiešané reakcie, avšak bol ideálny pre ľudí, ktorí sa rozhodli prejisť z Windowsu na Mac OSX pretože si nemuseli kupovať nový počítač aj s monitorom a príslušenstvom tak ako to bola dovtedy u Apple potreba. Teraz im stačil len Mac mini.
in-2005-the-mac-mini-was-the-first-macintosh-desktop-to-ship-without-a-monitor-keyboard-or-mouse-apple-was-going-after-people-ready-to-make-the-switch-from-windows-who-already-owned-monitors
Apple MacBook. V roku 2006 bola uvedená na trh línia, ktorá sa stala hitom. Jej prvým počítačom bol MacBook, ktorý bol dostupný buď v charakteristickej bielej alebo čiernej farbe. Apple sa na túto líniu rozhodol využiť opäť plasty ako hlavný materiál. Línia MacBook sa stala pre Apple vôbec najpredávanejšou v histórii.
apples-first-macbook-hit-the-scene-in-2006-it-came-in-white-or-black-plastic-and-is-the-best-selling-macintosh-in-history
Apple MacBook Air. Tento počítač sprevádzalo veľmi zaujímavé predstavenie. Keď Steve Jobs v roku 2008 na javisku ukázal obálku s tým, že sa v nej nachádza nový produkt veľa ľudí nechcelo uveriť. Avšak keď potom vytiahol tento extrémne tenký laptop vyvolalo to obrovský ošial. Prvé vydanie tohto MacBooku sa však nepredávalo podľa predstáv. Avšak všetko to zmenila aktualizácia v roku 2010, po ktorej sa stalo „érko“ hitom.
when-people-first-learned-about-the-macbook-air-in-2008-the-big-talking-point-was-that-it-could-fit-inside-a-manila-envelope-the-first-edition-didnt-sell-well-but-when-it-was-updated-in-2010-it-was-a-hit
Apple MacBook Pro. V roku 2013 prišila aktualizácia aj pre MacBook Pro. Vďaka tomuto upgradu sa zvýšil celkový výkon MacBook-u Pro až o 90% voči predchodcovi. Za všetko mohli nové výkonné čipy od Intelu.
in-2013-apple-released-a-macbook-pro-that-ran-90-faster-than-its-predecessor-thanks-to-a-new-intel-chip

Apple Mac Pro New. Tento počítač po svojom predstavení v roku 2013 vyvola zmiešané reakcie. Jednalo sa o Mac s doposiaľ neznámym dizajnom. Apple v ňom úplne vynechal CD mechaniku a jeho rozmery zmenšil natoľko, že sa z neho stal supervýkonný počítač veľký asi ako váza na kvety. Zaujímavosťou tohto Macu je to, že ak si ho vyskledáte na maximálnu možnú mieru stáva sa z neho razom najdrahší počítač od Apple v histórii. Jeho cena sak ľudne môže vyšplhať až na približne 21 risíc dolárov.

apple-also-released-a-new-mac-pro-if-you-got-the-most-souped-up-mac-pro-possible-it-would-cost-2093445

Apple iMac with Retina 5K display. To čo veľmi veľa ľudí túžobne očekávalo sa stalo skutočnosťou. Apple predstavil svoj prvý desktop s Retina displejom. Navyše sa stal vôbec prvým počítačom, ktorý priniesol takto vysoké rozlíšenie displeja. AKo bonus k špičkovému hardvéru sa pridáva aj dokonalý dizajn, ktorý zaujme najmä svojou tenkosťou pri pohľade z úhla.

iMac with Retina 5K

Dnes nejčtenější

.