Zavřít reklamu

windows-xp-logoKonferencia Microsoftu je za nami a aj keď spoločnosť vydala novú Technical Preview verziu Windows 10, túto verziu sa vám ešte nemusí podariť nainštalovať na svoj Mac. Na svoj Mac si však môžete nainštalovať Windows bez väčších problémov, konieckoncov nie každý program je dostupný pre OS X a tak je niekedy skrátka nutnosť používať konkurenčný software. No a pretože nie každý chce inštalovať druhý systém cez Boot Camp a pravidelne kvôli tomu reštartovávať počítač, je tu bezplatná možnosť ako používať Windows na svojom Macu. Teda za predpokladu, že už máte licenciu k systému.

Pretože si chceme nainštalovať Windows bez ďalších finančných nákladov, siahneme po Oracle VirtualBox, ktorý je dostupný zadarmo, narozdiel od VMware Fusion či Parallels Desktop, aj keď tieto riešenia sú veľmi kvalitné. VirtualBox si môžete stiahnuť na jeho oficiálnej stránke, kde si z ponuky vyberiete najnovšiu verziu (4.3.20) pre OS X a stiahnete ju kliknutím na x86/amd64. Keď ste už program stiahli, otvorte DMG súbor a riaďte sa pokynmi v jeho inštalačnom okne – dvojkliknite na VirtualBox.pkg, nainštalujte program a následne už len spustite VirtualBox z Launchpadu alebo z priečinku Aplikácie (/applications/).

Teraz siahnite po inštalačnom DVD Windows, bootovacom USB alebo si stiahnite ISO obraz svojho systému (s tým, že aktivujete 25-miestny kód priložený k svojmu inštalačnému DVD). Pokiaľ chcete testovať Windows 10 Technical Preview, bohužiaľ vás sklamem – najnovšia verzia systému sa cez VirtualBox zatiaľ nedá nainštalovať a to ani v 32- ani 64-bitovej verzii. Keď už budete pripravení nainštalovať si Windows, majte k dispozícii aspoň 25 GB voľného miesta, aj keď ja odporúčam to zvýšiť na 30 GB.

Windows 8 PC
Čas virtualizovať
Keď už máte spustený VirtualBox, kliknite na modrú hviezdičku v ľavej hornej časti ponuky, čím vytvoríte nový virtuálny stroj. Pomenujte ho, ako typ majte zvolený Microsoft Windows a z ponuky verzií zvoľte vašu verziu systému. V nasledovnom kroku vyberte veľkosť operačnej pamäte. Z osobnej skúsenosti viem, že na základné úkony si vystačíte s 2 GB RAM (na Macu to prekvapivo stačí), ale pokiaľ chcete pracovať s náročnejšími programami, pokojne zvoľte viac. Hlavne ostaňte v zelenej zóne. V ďalšom kroku, kedy sa vás program pýta na veľkosť úložiska, ponechajte možnosť Create a virtual hard drive now.

Po vytvorení virtuálneho počítača ho spustite pomocou zelenej šipky. Kliknite na ňu a v prípade, že používate ISO súbor, vyhľadajte ho. Prispôsobte si nastavenia tak, ako to uznáte za vhodné a keď už budete pripravení, pracujte s inštalátorom systému Windows. Kliknite na Install Now, akceptujte podmienky používania a zvoľte metódu Custom Install. Nainštalujte systém na Disk 0 a už sa len riaďte pokynmi na obrazovke a sledujte inštaláciu. Potrvá to nejaký čas a pokiaľ si chcete vychutnať ničím nerušené používanie Windows 10, stlačte Command – F pre aktivovanie režimu celej obrazovky.

Windows 7
Windows Install

 

Dnes nejčtenější

.