Zavřít reklamu

EA AccessO tom, aká bude budúcnosť hier, sme mohli počuť plno tvrdení. Niektorí vravia, že budúcnosť spočíva v digitálnej distribúcii, iní pre zmenu že budúcnosť bude v cloude. Tá druhá možnosť je celkom pravdepodobná, keďže už pri súčasnej generácii konzol sa stretávame so streamovaním hier (PS Now umožní hrať staršie PS tituly; na Xboxe One pre zmenu niektoré hry využijú silu cloudu). Ale to, aká bude v skutočnosti budúcnosť hier, nám ukázala EA a Microsoft a hráči na Xboxe One si ju môžu vychutnať už teraz.

Aby som bol konkrétny, hovorím o službe EA Access, ktorá je dostupná exkluzívne pre Xbox One. Táto služba vychádza z konceptu, kedy môžete mať hry za oveľa menšie peniaze, než keby ste išli do obchodu a tam za nový Battlefield zaplatili 60€. Pracuje totiž na atraktívnejšom princípe predplatného, kedy si za 4€ mesačne môžete vychutnať mnohé AAA tituly, za ktoré by ste dokopy zaplatili asi 200€. Už teraz tam nájdete Battlefield 4, Need for Speed Rivals, UFC, FIFA 14, Madden NFL 25 alebo Plants vs Zombies: Garden Warfare. Ale EA má so službou veľké plány do budúcna a preto sa už v blízkej budúcnosti dočkáte skorého prístupu do očakávaného Battlefield: Hardline, ktorý už nebude o mariňákoch v Baku ale o boji policajtov a zločincov.

EA Access dilema

Hneď po predplatení vás prepadne dilema – čo si zahrať skôr?

A tým sa zároveň dostávam k ďalšej výhode systému. Totiž, keď práve vychádza nejaká hra, ako predplatiteľ máte možnosť zahrať si ju o 5 dní skôr, než zvyšok sveta. V blízkej dobe to tak uvidíme zrejme v prípade spomínaného BF-ka, ktoré patrí medzi očakávané tituly, keďže hra stavia na úplne inom koncepte, než všetky predošlé Battlefieldy. Po boku skorého prístupu (kedy môžete svojim priateľom povedať, či je hra dobrá alebo či je to škoda peňazí) máte tiež prístup k exkluzívnym trial verziám a beta testom hier. Nakoniec keď už viete, že vám členstvo čoskoro vyprší (alebo vám vyprší trial verzia hry) a hru ste si obľúbili, ako predplatiteľ si ju môžete kúpiť s 10% zľavou v Xbox Store, čo je v niektorých prípadoch príjemný bonus. Táto zľava platí aj na DLC pre hry, ale tam už zľava nie je tak výrazná – Final Stand si kúpite za 13,50€ namiesto 15€. Navyše k tomu, aby ste hrali singleplayer, nepotrebujete Zlaté členstvo Xbox Live (ktoré sa dá na internete zohnať už do 40€ na 12 mesiacov). Ale ak chcete hrať multiplayer, a ten je pri Battlefielde hlavný, už musíte mať zaplatené zlaté členstvo. No a nakoniec je tu cenník. EA Access stojí 3,99€ mesačne alebo 24,99€ ročne, čo je mimochodom aktuálna predajná cena NFS Rivals pre starú generáciu konzol.

V praxi však môžete vidieť, že budúcnosť herného priemyslu môže byť oveľa zaujímavejšia, než kedy predtým. V budúcnosti by sme si totiž mohli u jednotlivých vývojárov predplatiť prístup k hrám a to v takej podobe, ktorá by bola pre nás výhodná – navyše by tak EA, Ubisoft alebo ktokoľvek iný mohol zarobiť viac, keďže pokiaľ ponúkate nové hry za 15-násobne nižšiu cenu, môžete zarobiť výrazne viac na ľuďoch, ktorí čakajú na koncoročné výpredaje, ktoré sa ale konajú v čase, kedy už vašu vysnívanú hru nikto nehrá, pretože vyšiel nový diel alebo konkurencia stihla vydať svoju a všetci hrajú tú hru. Čo myslíte, čaká nás takáto budúcnosť gamingu aj na Macoch alebo na iOS zariadeniach? Alebo to bude naďalej náležitosťou produktívneho softvéru od Microsoftu, Adobe a ďalších?

EA Access download or buy

Dnes nejčtenější

.