Zavřít reklamu

Apple WatchTim Cook nám už dávnejšie povedal, že Apple Watch budeme nabíjať každý deň (napriek hrúbke, ktorá sa zdá hrubšia než u konkurencie, ktorá vydrží aj 3 dni). Čo nám ale nepovedal je, akú výdrž batérie budú mať v skutočnosti hodinky a tak je skutočná výdrž batérie doteraz záhadou. Celkom logickým vysvetlením je, že sme videli len prototyp hodiniek, ktorý ešte nebol plne pripravený na masovú výrobu a tak zatiaľ nebolo možné odmerať ich výdrž. Oficiálne by sme sa o nej mohli dozvedieť na evente, ktorý by Apple organizoval pri zahájení predaja hodiniek, ale vďaka spoľahlivým zdrojom 9to5mac máme už teraz možnosť dozvedieť sa detaily o hodinkách.

Tie odhalili, že výdrž batérie bude, bohužiaľ, mizerná. Pri súčasných testoch totiž hodinky vydržia len 2,5 hodín pri nepretržitej práci s aplikáciami, pri štandardnom používaní aplikácií vydržia o hodinu viac. V prípade fitnes aktivity vám vydržia 4 hodiny, čo tiež nie je žiadna výhra. Inými slovami to znamená, že po jednom cvičení môžete dať hodinky rovno na nabíjanie, pretože budete mať tak 50% batérie. O niečo lepšie sú na tom hodinky v prípade pasívnej činnosti, kedy vydržia zhruba 19 hodín. So zhasnutou obrazovkou vydržia 3 dni a v režime spánku 4 dni. Výdrž 2-3 dni je možné dosiahnuť len pri použití úsporného režimu.

V praxi to teda vyzerá, že Apple Watch môžu vydržať 2-3 dni, no narozdiel od konkurencie dosiahnu takúto výdrž len pri obmedzení výkonu a jasu, zatiaľ čo hodinky Samsung Gear S môžete používať 2 dni pri normálnom používaní a to aj so SIM kartou vo vnútri. Dôvodom pre nízku výdrž batérie je, že Apple Watch využívajú pomerne výkonný procesor a Retina displej, ktoré sa značne podieľajú na slabej výdrži. Procesor Apple S1 má svojim výkonom veľmi blízko k dvojjadrovému čipu Apple A5, ktorý sa objavil v iPade 2, iPade mini alebo v súčasnom iPode touch. Retina displej pre zmenu pracuje so 60 snímkami za sekundu. Apple Watch nakoniec pracujú s osekanou verziou systému iOS, ktorá nesie pracovné označenie SkiHill.

Apple Watch Battery

Zaujímavé tiež je, aký je Apple za vedenia Tima Cooka kompromisný. Pôvodne chcel totiž Apple dosiahnuť celý deň používania, čiže 24 hodín. V roku 2014 však už chcel, aby hodinky vydržali aspoň 2,5 hodiny práce s aplikáciami a 19 hodín pri kombinovanom použití, ale zdroje rátajú s tým, že u prvej generácie sa nepodarí dosiahnuť ani takúto výdrž. Pre zaujímavosť, hodinky so systémom Android Wear vydržia deň používania s nepretržite zapnutou obrazovkou a rozlíšením, ktoré je len o 17% menšie ako u Apple Watch.

Samotnú výdrž batérie však aj samotný Apple pokladá za problém a preto posunul vydanie hodiniek z konca roka 2014 na začiatok roku 2015. Tiež je treba prepracovať systém MagSafe, keďže v súčasnej podobe trvá nabíjanie príliš dlho. Tento problém je treba vyriešiť ešte pred vydaním hodiniek v marci/březnu tohto roku. Každá verzia hodiniek bude mať svoju vlastnú nabíjačku a zatiaľ čo hliníkové Apple Watch Sport za 350 dolárov budú mať plastovú nabíjačku, model Apple Watch z nehrdzavejúcej ocele ponúkne nabíjačku z tohto materiálu. Apple Watch Edition medzitým ponúknu špeciálnu krabičku, v ktorej bude priamo zakomponovaná nabíjačka. Bohužiaľ, zrejme to nevyzerá, že by ste od hodiniek za niekoľko tisíc dolárov čakali 3-hodinovú výdrž batérie.

Apple Watch MagSafe
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.