Zavřít reklamu

Xbox 360Už v predošlom článku som spomenul, že Xbox One už nie je len hernou konzolou ale je to hotové multimediálne centrum. To by nebolo kompletné, keby na ňom nebola oficiálna YouTube aplikácia – samozrejme bezplatná a s reklamami. Xboxová aplikácia je na prvý pohľad úplne totožná s aplikáciou pre Smart TV alebo Apple TV, ale to je naozaj len keď ju zapnete prvýkrát. Totiž, na Xbox One ponúka trochu viac funkcií, než na iných platformách a samozrejme nechýba prepojenie s telefónom iPhone, a to hneď s dvoma aplikáciami na ňom.

Ako už zrejme tušíte, nechýba tu možnosť prepojiť YouTube aplikáciu na iPhone s aplikáciou na Xboxe. To sa samozrejme dá a môžete tak učiniť veľmi jednoducho. Najprv sa uistite, že máte obe zariadenia pripojené k jednej WiFi sieti. Potom už len otvorte YouTube aplikáciu na iPhone a kliknite na novú ikonku vo vrchnej časti obrazovky. V menu potom už len kliknite na “XboxOne” a nechajte, aby sa konzola spojila s telefónom. Takto si môžete začať prehrávať videá priamo z telefónu, podobne ako na Smart TV a Apple TV. Ale tu funkcie nekončia.

Xbox One má jednu špecifickú funkciu. Kvôli tomu, že bol postavený na Windows 8 (preto to Metro), obsahuje akú-takú formu multitaskingu, konkrétne funkciu Snap. Tá umožní mať otvorené na Xboxe dve aplikácie a tak zatiaľ čo 3/4 obrazovky zaberie hra, zvyšnú štvrtinu prenechá niektorej aplikácii – vrátane YouTube. Po pripnutí YouTube do Snap režimu sa zjaví prostredie veľmi podobné tomu na iPhone, ale s rozdielom, že ho nemôžete ovládať, pokiaľ hráte. Tu si nachádza uplatnenie práve iPhone, pomocou ktorého môžete vyberať videá uprostred hrania, bez toho aby ste museli dávať pauzu. Alebo jednoducho poviete niekomu, aby vyhľadal video a pustil ho za vás. Podmienkou však je, aby bola aplikácia “snapnutá”, bez toho prehrávanie videí na Xboxe nefunguje. Pokiaľ máte TV s pomerom strán 21:9, tak vám to zrejme nebude prekážať tak, ako by vám to mohlo prekážať na 16:9 obrazovke.

Xbox One Youtube Snap

Okrem toho je možné ovládať YouTube na Xboxe aj s pomocou SmartGlass aplikácie, tu ale netreba očakávať plnohodnotný companion. Skôr sa stretnete s možnosťou pauznúť video, prejsť na ďalšie video alebo pretočiť video. A aj to, ako som si všimol, funguje momentálne len v režime Full Screen, teda pokiaľ hráte hru, na ovládanie YouTube musíte používať aplikáciu z dielne Googlu.

Prepojenie iPhonu a Xbox One je potom špecifické po stránke achievementov. Totiž, množstvo dnešných hier je jednorázových a vývojári chcú udržať ľudí pri hraní hier. Docielia to práve spomínanými achievementami (na PS3/PS4 trofejami), ktoré získavate za rôzne úlohy. Doteraz to boli skôr len body, ale na Xbox One je každý achievement wallpaperom a preto vám taká Halo: Master Chief Collection vlastne môže odblokovať 450 wallpaperov pre Xbox (ale o tom viac v článku o SmartGlass). Každopádne, prečo to spomínam? Už viem, YouTube na Xbox One ponúka 10 achievementov, ktoré získate za plnenie celkom absurdných úloh – mimo iného za prepojenie s iPhonom a za zhliadnutie 5 hodín videa zo spárovaného iPhonu. Či ale budete plniť tieto achievementy alebo si počkáte na Pornhub aplikáciu pre Xbox One, to už nechám na vás.

Xbox One SmartGlass YouTube
Xbox One SmartGlass YouTube

Dnes nejčtenější

.