Zavřít reklamu

steve_jobs Zatiaľ žiadna existujúca spoločnosť nebola natoľko spätá so svojím CEO ako tomu bolo pri Apple za čias keď Steve Jobs ešte žil. A ako sa zdá pretrváva to aj do dnes, aj keď je už Steve na druhom svete. V čase keď Steve Jobs navždy opustil svoje dieťa Apple vzniklo veľa skeptických názorov, že táto spoločnosť už jednoducho nemá čím prekvapiť keďže stratila človeka, ktorý si zakladal na dizajne a dokonalosti vecí tak ako to nerobí nikto iný.

Treba uznať, že od Jobsovej smrti sa Apple radikálne zmenil. To čo kedysi Jobs jendoznačne zmietol zo stola ako nepotrebnú vec sa stalo realitou. Jeho myšlienky vždy popierali existenciu menšieho iPadu a dokonca vravel, že si nikto nikdy nekúpi telefón väčší ako 3,5 palca. Presný opak sa však stal skutočnosťou a tak dnes si môžeme kúpiť phablet od Applu alebo malý iPad od tohto kalifornského giganta. Jedno je však treba pochváliť. A to fakt, že si Apple aj po rokoch od Jobsovej smrti zachováva svoj prémiový charakter a všetky jeho produkty sú prvotriednej kvality. Ako pre magazín Businessinsider poznamenal dizajnér Jawbone Yves Behar, Apple je stále lídrom v oblasti kvality a zachováva si svoju predajnú kultúru akú nastolil Jobs aj v súčasnosti. Apple podľa neho stále napreduje a ľudia, ktorým sa nepáči súčasný dizajnový jazyk sa budú musieť zmieriť s tým, že produkty tejto značky budú ešte nejaký ten čas robené práve v tomto dizajnovom smere.

7598301868_e1565b65d0_k

Businessinsider ďalej vyspovedal aj bývalého riaditeľa dizajnu spoločnosti Apple Roberta Brunnera, podľa ktorého sú súčasné iPhony úplne skvelé a držia sa prvotného konceptu z roku 2007 keď vyšiel dnes už legendárny iPhone 1. generácie. Behar súhlasí s tým, že Apple stálo veľmi veľa práce vymyslieť nový dizajnový smer a k tomu sa pridal ešte aj úplne nový produkt, ktorý musel splňovať všetky náročné požiadavky tejto spoločnosti. Väčšina dizajnérov sa zhoduje v tom, že ak nejaká spoločnosť má urobiť skutočný boom v nositeľných zariadeniach, tak je to práve Apple. Brunner ďalej hovorí, že veľmi málo spoločností rozumie móde natoľko aby ju mohlo aplikovať do svojej produktovej línie. Apple však podľa neho do tejto kategórie módnych produktov spadá a dokonca v nej aj kraľuje. Keď Jony Ive navrhoval popruhy na hodinky Apple Watch zmenil podľa dizajnérov ich vzhľad natoľko, že sa kľudne môžu pýšiť titulom najosobnejšie zariadenie aké kedy Apple vyrobil. Veď vyskladať si tieto hodinky podľa svojich predstáv bude môcť každý kto si ich zakúpi.

robert-brunner

Jony Ive si popri rozhovore zaspomínal na dobu, keď bol iPad ešte len na na rysovacom prkne. Vraj v tej dobe spoločne s Jobsom premýšlali na aký tip úloh by sa takéto zariadenie mohlo hodiť a či sa im ho vôbec oplatí vydať. Podobne to vraj bolo aj s hodinkami od Apple. V čase ich dizajnovania ešte nik netušil aké bude ich skutočné využitie a či sa z nich stane podobný produkt ako tomu bolo pri iPhone či pri iPade. O ich úsplechu či neúspechu sa rohodne v dohľadnej dobe, keďže o nedlho by sa mali začať oficiálne predávať.

jony-ive-80

Dnes nejčtenější

.