Zavřít reklamu

App Store iconPřed časem jsme psali, že zákon, který vstoupil v platnost 1. ledna 2015 umožňuje vrátit aplikaci z iTunes App Store do 14 dnů od jejího zakoupení bez udání důvodu. Nový zákon schválila Evropská unie a tudíž se samozřejmě vztahuje jen na její členy, kterými jsou i Česká republika a Slovensko. S touto novinku pochopitelně přišlo mnoho otázek směřujících především na to, jak Apple bude postupovat, pokud budeme vracet aplikace opakovaně. Tuto otázku jsme zodpověděli v článku zde. Nyní jsme však zjistili, že po vrácení zaplacených peněz vám v jablečném zařízení obsah zůstane.


Možnost vrácení do 14 dnů od dne zakoupení se samozřejmě vztahuje na všechny obchody s internetovým obsahem společnosti Apple, tedy na Mac App Store, iTunes App Store, iBooks Store nebo samotný iTunes Store. Apple vám vrátí celou částku, kterou jste za obsah utratili do 14 dnů od zrušení nákupu a to ve stejné formě, v jaké jste částku zaplatili, tedy například na kreditní kartu nebo na PayPal.

Osobně jsem celý proces vyzkoušel a není na tom nic složitého. V podstatě jsou dvě možnosti, jak požádat o zrušení nákupu. Zakoupil jsem aplikaci Pages v iTunes App Store, kterou bych měl mít ke svému iPhonu zdarma. Bohužel se jedná u Applu o nějakou chybu a při stažení aplikace Pages po mě Apple chtěl plnou cenu, přitom u aplikací Numbers a Keynote tomu tak nebylo a byly zdarma. Aplikaci jsem tedy zakoupil a zaplatil za ni platební kartou. Po zakoupení a vyzkoušení aplikace je potřeba počkat do chvíle, než vám na email spjatý s vašim Apple ID dorazí faktura. Mně osobně faktura došla přesně do 24 hodin od zakoupení aplikace.

Snímek obrazovky 2015-01-15 v 12.58.15

Ihned v emailu vás Apple informuje, že nákup můžete zrušit. Učinit tak můžete kliknutím na report a problem. Odkaz vás odkáže na příslušné stránky, kde stačí zvolit ze seznamu položku I would like to cancel this purchase  a poté kliknout na tlačítko, kterým proces dokončíte. Bezprostředně poté vám na email dorazí dva emaily, které vás informují o tom, že jste zrušili nákup a že se zahájila refundance zaplacené částky.

GetThumbNail

Druhou možností je kliknout na contact us a po proklikání se na příslučných stránkách Applu napsat buďto vlastní žádost o zrušení nákupu nebo použít předlohu, kterou Apple nabízí přímo zde. Proces bude pravděpodobně ale o něco pomalejší, než tomu je u první možnosti.

Pokud jste jako já zaplatili kartou, peníze vám během pár dnů dorazí zpět na účet karty. Ovšem po vrácení částky mi aplikace Pages zůstala v telefonu a Apple mi ji nijak neodstranil. Samozřejmě již nemůžu aplikaci aktualizovat, ani ji případně znovu stáhnout, pokud si ji vymažu či iPhone přeinstaluju, ale mohu ji nadále plnohodnotně využívat.

Na řadu příchází otázka, zdali je Apple opravdu tak vstřícný nebo problém v podobě odstranění vrácené aplikace ze zařízení neumí prozatím vyřešit. Nechce se mi však věřit, že by to byl takový problém. Buďto nebyl Apple na nový zákon dostatečně připravený nebo je jeho záměr obsah v jablečném zařízení ponechat a znemožnit jen následné aktualizace a opětovné stažení.

Dnes nejčtenější

.