Zavřít reklamu

křížV posledních dnech jsme si ukázali, jak se připravit na hory stáhnutím různých aplikací a také na to, jak ochránit svůj iPhone pomocí kvalitního obalu. Jak ale ochránit sebe a ty druhé? Poskytnutí první pomoci by mělo být naprostou samozřejmostí, řada z nás ale bohužel nemá ani to základní ponětí o tom, co by se mělo v nouzové situaci dělat. Proto tu je ale několik aplikací, které vám atraktivně a jednoduše dokážou krok po kroku říct, co je nutné k záchraně.

První pomoc
Dominantní jedničkou v tomto odvětví je určitě aplikace První pomoc, která nemá konkurenci. Aplikace je zabalená v parádním designu po vzoru iOS 8, je jednoduchá, jde přímo k věci, poradí snad v jakékoli situaci a navíc je úplně zdarma bez otravných reklam či nějakých mikrotransakcí. Pokud si tedy chcete být jisti, že máte v iPhonu dokonalého pomocníka, který vám kvalitně poradí, neváhejte a stahujte První pomoc.

Aplikace je rozdělena do čtyř hlavních sekcí – Naučte se, Připravte se, V nouzi a Testy. V první zmíněné části se naučíte, co dělat při jaké situaci, například pokud se setkáte s alergickou reakcí, s cukrovkou nebo s poraněním hlavy. Po zvolení jedné z možností se krok po kroku dovíte, co přesně dělat a jak konat. Součástí je o sekce otázky a odpovědi, kde získáte šikovné tipy, jako například co použít jako studený obklad, jak pomáhá a jak dlouho ho nechat položený.

prvni pomoc
prvni pomoc

Druhou částí je sekce Připravte se, která vám napoví, jak se kde chovat a jak se vyhnout například napadení nebo i chřipce. Zde si každý najde něco nápomocného, jelikož jde o opravdu každodenní situace s kterými se všichni již setkali. Třetí část je ta nejdůležitější – část V nouzi. Pokud jste na sjezdovce a narazili jste na poraněného a nevíte co dělat, ihned zvolte tuto možnost. Vývojáři mysleli na všechno, a tak jsou kroky znázorněny i v šikovném videu, kde je zřetelně ukázáno, jak eliminovat nebo alespoň zmírnit potenciální další problémy. Přímo uvnitř záložky daného zranění je i tlačítko Volat 155.

A nakonec si vaše znalosti můžete procvičit a zjistit, jak na tom jste. Sekce Testy vám položí několik otázek, dá vám na výběr ze tří odpovědí a nakonec vyhodnotí váš výsledek. Se stažením opravdu neváhejte. Aplikace je prvotřídní. To vše od Českého červeného kříže, a tak máte jistotu, že všechny rady jsou kvalitní a skutečně mohou pomoci. Nikdy nevíte, co se přihodí. Aplikace První pomoc ale úžasně napoví a možná někomu i zachrání život.

screen568x568-3
screen568x568-4

 

Pocket First Aid
Alternativou může být aplikace Pocket First Aid, která přichází v anglickém jazyce. Součástí je 34 videí a 46 ilustrací, precizně organizované sekce rozdělené na pomoc dospělým, dětem či těm úplně nejmenším a vyhledávač všech zranění. Možná ale to úplně nejlepší je to, že si můžete přidat vaší osobní sekci, kam zadáte svá data ohledně pojištění, doktora nebo alergií. Těchto profilů můžete přidat víc. Praktické je přidání této karty na zamykací obrazovku, kde se ukáže vaše jméno, používané léky, onemocnění či kontakt na jinou osobu.

Zajímavostí je to, že s touto aplikací jeden muž přežil více jak 60 hodin poté, co byl sutí zavalen během zemětřesení v Haiti v roce 2010. Ten utrpěl několik zranění, která si v aplikaci ihned našel – ta mu dala rady, bez kterých by nejspíš nepřežil. Tak nápomocná tato aplikace je!

first aid

 

Medical ID od Apple
Možná to zní trochu divně, ale věřte, že i na podobné situace Apple myslel a jednu funkci inkorporoval do své nové aplikace Health. Ta nabízí položku Medical ID, kam stejně jako v předchozí aplikaci zadáte všechny informace například ohledně typu krve, kontaktů nebo různých omezení. Tato data se poté objeví na zamykací obrazovce iPhonu, kde je všichni přehledě uvidí. Více informací o tom jak Zdravotní ID nastavit a využít naleznete v samostatném článku: Zdravotní ID: funkce iOS 8, která vám může zachránit život!

Medical ID

 

Army First Aid
Army First Aid je spíše takový manuál čítající přes 600 stránek hodnotných informací. Najdete tu běžné záležitosti, jako krvácení nebo zlomeniny, ale také instrukce pro složitější a ojedinělé situace, jako třeba kousnutí či poranění nějakým zvířetem. S touto aplikací se rozhodně nikde neztratíte.

Army first aid

Dnes nejčtenější

.