Zavřít reklamu

EnergousO použití bezdrôtového nabíjania v iOS zariadeniach sme mohli počuť už v roku 2013. Odvtedy však Apple nikam nepostúpil a aj keď má niekoľko patentov týkajúcich sa bezdrôtového nabíjania, ešte stále ho u svojich zariadení nepoužil. Po novom ho však s iOS zariadeniami môžete ovládať, keďže korporácia Energous na CES odprezentovala revolučný WattUp systém, ktorý obsahuje množstvo patentovaných technológií, ktoré vo výsledku prinášajú revolučný spôsob skupinového nabíjania cez vzduch a vy si cez iPad nastavíte, ktoré zariadenia chcete nabíjať.

Riešenie WattUp využíva mimo iného Bluetooth a rádiové frekvencie. Kľúčovou súčasťou celého „zázraku“ je vysielač, ktorý komunikuje so zariadeniami v jeho blízkosti a vďaka Bluetooth LE je schopné detegovať a určiť vzdialenosť zariadení od vysielača. Po nadviazaní kontaktu s daným zariadením začne vysielať rádiové signály na rovnakých frekvenciách aké využíva WiFi. Signál je následne absorbovaný drobným čipom vo vnútri zariadenia, ktoré ho premení na klasické napätie a to odosiela do batérie, čím ju nabíja. Navyše, vysielače by bolo možné ľahko zakomponovať do spotrebičov či televízorov a vy by ste tak mohli nabíjať iPhone pri pozeraní televízoru.

No a nakoniec, nechýbajú ani samostatné „energetické routery“, ktoré by ste ovládali s pomocou iPhonu/iPadu, ale tvorcovia chcú niečo revolučnejšie. Ich plánom je vybudovať inteligentný systém, ktorý bude schopný detegovať stav batérie a na základe toho si sám určí priority. Anténa je navyše dostatočne veľká na to, aby bola schopná odosielať elektrinu do vzdialenosti až 6 metrov. Energous chce svoju technológiu licencovať veľkým výrobcom (môžeme čakať, že to zaujme Samsung) a nechať svoju technológiu licencovať Applu by bolo veľmi zaujímavé. Zvlášť keď si predstavíte, že už by ste nepotrebovali dock, ale jednoducho váš iMac by nabíjal váš iPhone, MacBook alebo AirPort Express.

Energous WattUp

Dnes nejčtenější

.