Zavřít reklamu

Apple WatchV roce 2015 se do prodeje dostane jeden z nejzásadnějších produktů společnosti Apple za poslední roky, produkt který by měl mít takový ohlas jako iPhone, iPad a Mac. Samozřejmě je řeč o Apple Watch a to co řeší celý analytický svět je jak dobře se budou Apple Watch prodávat a zda vzbudí takový zájem jako výše uvedené produkty. Analytici Gene Muster se domnívají, že Apple letos prodá jen 10 milionů kusů, Katy Huberty z Morgan Stanley se domnívá, že prodeje dosáhnou 30 milionů kusů a Apple si údajně jen na první období prodejů objednal 40 000 000 kusů.

Jedním z důvodů proč jsou názory na Apple Watch, respektive jejich prodeje tak rozporuplné je fakt, že nám Apple nedokázal vysvětlit, proč si máme Apple Watch koupit. V případě Macu, iPhonu i iPadu jsme se to okamžitě dozvěděli a Steve Jobs nám řekl, proč tyto produkty potřebujeme. Apple Watch jsou prvním produktem tvořícím samostatnou kategorii, který se představil a jde do prodeje pod taktovkou Tima Cooka, což je další věc, jenž vzbuzuje obavy. Celkově v současné době lidé příliš nechápou, proč si mají takzvané smartwatch kupovat a proč je mají používat. Všichni čekali že odpověď na tuto otázku ukáže Apple a jeho Apple Watch, ovšem není tomu tak.

Je jasné, že před samotným zahájením prodeje proběhne ještě minimálně jedna konference, kde nám společnost Apple Watch blíže představí a ukáže všechny hlavní funkce, i tak se však bude Applu jen těžko hledat odpověď na otázku, proč si máme Apple Watch nebo jakékoli inteligentní hodinky dát na zápěstí. Analytiky také překvapilo, že si Apple během samotné prezentace Apple Watch protiřečil. Nejprve nám totiž ukázal digitální korunku a řekl, že se jedná o primární způsob interakce s hodinkami a že ovládání hodinek na malém displeji nedává s použitím dotykového displeje smysl, poté však začal Apple SVP Kevin Lynch ukazovat samotné funkce hodinek a korunky se ani nedotkl, používal pouze dotykovou obrazovku.

Apple také neuvedl cenu, řekl totiž jen, že hodinky startují na ceně 350$, ovšem máme zde tři různé kategorie, Apple Watch, Apple Watch Sport a Apple Watch Edition. Cena se tedy týká jen nejnižšího modelu s nejobyčejnějším řemínkem a ceny ostatních modelů neznáme. Strach z prodeje Apple Watch mají i prodejci, když jsme se bavil s mým vynikajícím kamarádem Braněm, který je majitelem m:zone, jen těžko jsme hledali odpověď na to jak bude vystavovat a prezentovat 44 různých modelů hodinek, které bude Apple prodávat a jak umožní, aby si mohli zákazníci každé hodinky vyzkoušet.

Hodinky Apple Watch tak přinášejí řadu otázek a my jsme od nich přitom čekali jedinou odpověď, na otázku, k čemu vlastně kategorie inteligentních hodinek je a jak je máme používat. Na to nám Apple zatím neodpověděl a zřejmě ani neodpoví. Apple potřebuje aby byly hodinky masová záležitost stejně jako iPhone nebo iPad a nemůže si dovolit prodávat „pouze“ miliony kusů, potřebuje prodávat desítky milionů kusů, ovšem zda se mu to s Apple Watch podaří zjistíme až během letošního roku.

Apple Watch

Dnes nejčtenější

.