Zavřít reklamu

Apple 2015K roku 2014 z pohledu Apple jsem se již vyjádřil, co nás ale čeká v roce 2015? O spoustě záležitostí toho již víme dost, například v prvním čtvrtletí nás čekají dlouho očekávané Apple Watch, poté na řadu přijde software a dále už to známe, druhá část roku je vždy velmi podobná. Na co by se tedy měl Apple zaměřit a čím by podle mého mohl ještě zlepšit svůj status nejúspěšnějsí firmy v technologickém sektoru?

Hardware
Jak už bylo řečeno, v prvním čtvrtletí uvede Apple na trh už skoro mýtické Apple Watch. Osobně mám několikaměsíční zkušenost s hodinkami od konkurence, přesněji s LG G Watch. Stále se říká, jak tou další velkou věcí jsou právě wearables, ale Google s jeho systémem Android Wear mě moc nepřesvědčil, využitelnost je opravdu malá. Díky tomu se naskytuje perfektní možnost pro Apple, aby oslovil masy zákazníků. K tomu ale potřebuje představit software, který zjednoduší systém nofitikací a který sám o sobě bude za něco stát a bude něco umět. Něco už se na povrch dostalo, ale pravá zkušenost s tímto operačním systémem je stále záhadou. Očekávám ale, že si na tomto dlouhodobě připravovaném projektu dal Apple záležet a že se mu povede přesvědčit miliony iPhonistů, aby si hodinky koupili.

watch_black_sport_large

Co se týče počítačů, samozřejmě očekávám každoroční update a refresh hardwaru, který přinese nové procesory a zrychlí systém. Podle mého ale Apple představí Macbook Air s Retina displejem. Spekuluje se, že půjde o úhlopříčku s 12 nebo 13 palci, já se přikláním spíše k té větší verzi, jelikož mi cokoliv pod 13 palců přijde pro počítač jako malá hodnota. S tímto počítačem ale může Apple udělat znovu díru do světa – Retina displej si uživatelé po celém světe zamilovali. Navíc se displeje s vysokým rozlišením staly určitým standardem, uživatelé i díky silné propagaci od všech společností slyší na hodnoty jako PPI a 2K či 4K. Přál bych si také, aby se Apple dostal k Thunderbolt displeji, zvláště poté, co představil neuvěřitelný iMac s Retina displejem. Bohužel se ale díky únikům zdá, že update tohoto produktu přijde až v roce 2016 či později.

Podzim je pro Apple nejdůležitější částí v roce – přijdou keynote a s nimi nové iPhony a iPady. Očekávám dva nové iPhony – iPhone 6s a iPhone 6s Plus. Jde o meziskok mezi roky, a tak se dostane „pouze“ na vylepšení fotoaparátu, na nový procesor a na nějaká další vylepšení. Apple ale u nejnovějšího iPadu zvýšil i hodnotu RAM, a tak doufám, že se i nový iPhone dočká 2 GB. iPhone 6s by měl být obohacen o optickou stabilizaci, která je momentálně pouze u většího 5,5 palcového bráchy. Osobně se ale velmi těším na iPhone 6s Plus, který si plánuju pořídit. Jeho obrovské rozměry mi nevadí, ba naopak, přijdou mi skvělé. V dnešní době obrovské konzumace informací mi už i pěti palcový displej na mém telefonu přijde malý…

Poté přijdou na řadu iPady. Apple v roce 2014 představil dva modely, s jedním zklidil úspěch a s tím druhým… no, řekněme, že se velkých pochval nedočkal. Za to si ale můžou Tim Cook a spol. sami, představení iPadu Mini 3 bylo z jejich strany spíše takovou povinností (na keynote mu věnovali asi 30 sekund), což se odrazilo na nových funkcích (pouze jedna). Proto nevím, co čekat. Doufám v novou verzi, která přijde s nejnovějším procesorem a která bude plnohodnotnou záležitostí v portfoliu Applu, ne jako teď… myslím si ale, že má přání vyslyšena nebudou a že se uvede na trh model se znovu osekanými parametry. Přijde mi to škoda. Na druhé straně mi ale přijde jisté, že přijde Air 3, který bude znovu silným přístrojem, a který bude udávat tempo ve světě tabletů. Očekávám ale, že se Apple zaměří na baterii a dokáže ji markantně vylepšit.

Dále toho moc nečekám, v roce 2015 se podle mého nedočkáme magické televize či updatu Apple TV. Apple se jí už nejakou dobu něvenuje, a tak nevím, proč by se to mělo změnit. Myslím si, že někdy v budoucnu Apple vyrukuje s kompletní televizí, kdy to ale bude si netroufám říct.

Software
Očekávám stabilitu a opravení všech bugů. Novinek jsme se v posledních letech dočkali – a že jich bylo hodně. Doufám, že si to Apple uvědomuje a že se spíše zaměří na vychytání všech částí svých operačních systémů. Věřím tedy, že iOS 9 toho nepřinese tolik nového, ale že se zbaví všech otravných chyb v iOS 8 a že zároveň bude šetrnější na baterii zařízení. Doufám ale, že se přece jenom jedné obrovské novinky dočkáme, a to možnosti rozdělení obrazovky u iPadu tak, aby se daly používat dvě aplikace zároveň. U iPhonu by tato funkce takové využití neměla, ale iPad pro spoustu lidí skutečně nahradil počítač, a tak je ostuda, že jde používat jen jednu aplikaci. Osobně bych tuto funkci používal každý den a vím, že by mi zjednodušila (alespoň školní) život…

OS X Yosemite byl takovou malou revolucí, dostalo se na kompletní změnu designu a i na spoustu nových funkcí. Jak tomu ale bývá, velká změna přináší hodně problémů. Stejně jako u iOS 9 tak i tady očekávám větší stabilitu a opravení chyb. Myslím, že právě po tom uživatelé touží. Majitelé Maců jsou spokojeni, jen chtějí plynulý, svižný a spolehlivý systém. Ne, že by Yosemite tyto záležitosti nesplňoval, ale prostor pro zlepšení je velký. Spousta lidí navíc updatům po všech těch problémech nevěří, vidím to sám v hodinách na univerzitě. Ač 90% studentů vlastní Mac, tak pouze takových 20% má nainstalovanou poslední verzi OS X, což pro Apple není velmi pozitivní zpráva.

iOS 8 Continuity

Shrnutí
Psal jsem o tom ve svém vysvědčení pro Apple za rok 2014 a zmíním to i zde. Očekávám, že se Apple zaměří na detaily a že přijde s parádními produkty, které znovu budou mít potenciál změnit svět. Prostor tu pro to zajisté je, teď záleží na tom, jak se s tím Apple popere a co nám předvede. Strach ale nemám, Apple nám to ukazuje každý rok, i když má podmínky stále těžší a těžší. Očekávám tedy znovu veleúspěšných 12 měsíců a navíc jednu skutečnou revoluci v podobě Apple Watch. Nezbývá nám ale nic jiného, než netrpělivě čekat.

Dnes nejčtenější

.