Zavřít reklamu

Apple-2014Rok 2014 je za námi a jistě se nás několik shodne na tom, že uběhl opravdu rychle, ostatně tak, jako každý rok. Ani jsme se nenadáli a máme tu za dveřmi začátek roku 2015. Rok 2014 byl jistě pro mnohé z vás významný a posunul vás zase o kus dál. Podobně byl tento rok důležitý i pro společnost Apple, která uvedla na trh hned několik významných produktů jako dva nové větší telefony iPhone 6 a 6 Plus, iPad Air 2, iMac s 5k Retina displejem, iOS 8, OS X Yosemite a především novinku v podobě Apple Watch. Nyní bych se s vámi tedy chtěl podělit o osobní názor na zmíněné produkty a celkově o názor na kroky společnosti Apple za uplynulý rok.

OS X Yosemite
V první řadě jde o nový operační systém OS X Yosemite. Musím se přiznat, že vzhled systému na mne zapůsobil a opravdu se mi líbí. Chápu, že někteří, co byli zvyklí na původní vzhled, který Apple u svého desktopového systému zachovával několik let, nejsou z tohoto kroku přiliš nadšeni a na novinku si jen těžko zvykají. Novinky, které se systémem přišly mě také potěšily. Continuity a Handoff na mne zapůsobily již při uvedení a toužil jsem si je okamžitě vyzkoušet. Musím se ovšem přiznat, že ačkoli mám iPhone i Mac, tak funkci Handoff vůbec nepoužívám. Doufám ale, že s ní brzy začnu pracovat a budu ji plně využívat. Problém s Wi-Fi podle mého názoru Apple řeší přiliš pomalu vzhledem k tomu, kolik uživatelů je touto chybou postiženo. Sice vydal po čase aktualizaci, ale ani ta příliš nepomohla a problém přetrvává. Uživatelé tak čekají na další aktualizaci, která je stále testována. Problém s Wi-Fi je tu tedy stále i po dvou měsících od uvedení systému.

Nový iPhone 6 a iPhone 6 Plus
iPhone 6 a 6 Plus jsou výborné telefony, které z počátku všichni odsuzovali, výsledky však dokazují, že se opět jedná o nejprodávanější telefon. Osobně krok Applu v podobě zvětšení displeje schvaluji a podporuji a velikost iPhonu 6 mi přijde naprosto ideální. iPhone 6 Plus je pro mne ovšem již příliš velký, ale věřím, že mnozí využijí i takto velký displej a jsem rád, že těmto lidem Apple vyhověl. Je však několik věcí, které se mi ohledně nového iPhonu nelíbí a ani po několika měsících od uvedení se přes ně nemohu přenést. V první řadě jde o vzhled telefonu. Možná si nyní říkáte, že jsem povrchní, ale doposud jsem byl z každého uvedeného iPhonu nadšený, a i když se mi zpočátku některé detaily nelíbily, tak jsem se časem do vzhledu telefonu zamiloval. Nyní se tak neděje. Nový iPhone 6 je z přední strany krásný a opět něčím vyjímečný a jiný. Jakoby vypouklý displej působí úžasně. Po otočení telefonu jsem ale vždy zklamán a musím přiznat, že právě pruhy na zadní straně jsou pro mne důvod, proč jsem si telefon doposud nekoupil. Nemohu překousnout to, že tak výborný designér Jonathan Ive dovolil něco takového. Je to ovšem jen můj subjektivní názor a chápu, že některým pruhy na zadní straně nevadí a některým se dokonce líbí. Další věcí je tenkost telefonu. Nemyslím tím teď, že se iPhone 6 Plus ohýbal. Tuto kauzu sice nebylo možné ignorovat, vzhledem k tomu, jak byla rozšířena a někteří si dodnes myslí, že nový iPhone je ohybný a že se jedná o vlastnost telefon, s čímž jsem se osobně setkal. Myslím však to, že si u iPhonu 5/5s nikdo nestěžoval, že je telefon tlustý, tak proč další ztenčování na úkor baterie? Někdy mi přijde, že někteří chytří lidé, kteří dokáží vymyslet a sestrojit něco úžasného již nemyslí na běžné uživatele a jejich priority. Myslím si, že 90% uživatelů s iPhonem by raději měli telefon o dvě desetiny milimetru tlustší s baterií, která by vydržela alespoň o půl dne déle.

iOS 8
Ruku v ruce s novými iPhony jde i nový mobilní operační systém iOS 8. Byl jsem potěšen, když Apple oznámil, že v této verzi budeme moci využívat i jiné klávesnice od vývojářů z iTunes App Storu. Celkově nové možnosti pro vývojáře jsou vítány a jistě pomohou systém rozšířit. Na druhou stranu se ale obávám, aby to nemělo na takto výborný systém negativní účinky, a aby jeho otevřenost spíše neuškodila. V posledních týdnech také můžeme pozorovat, že ani samotný Apple si není vědom toho, jak velké možnosti vývojářům umožnil tím, že dovolil, aby vyvíjeli aplikace s widgety do záložky Dnes. Vývojáři jsou totiž často velice kreativní a snaží se v obchodě s aplikacemi prorazit s něčím, co zde prozatím nebylo, a Apple některé tyto novinky neschvaluje a příliš se mu nezamlouvají.

Ostatní
O Apple Watch toho příliš nevíme a vše je prozatím uzavřeno pod pokličkou. Nevíme, kolik která edice bude stát, jak ve finále dlouho vydrží na jedno nabití a co vše vlastně budou hodinky umět. Musíme si tedy počkat na další rok, kdy se vše objasní a až poté bych osobně produkt hodnotil.

Apple iMac s 5k Retina displejem je rozhodně revoluční novinka. Dokonce i na svůj výkon není cena příliš vysoká, vezeme-li v úvahu za kolik se prodávají pouhé displeje s tímto rozlišením. Ovšem tento produkt není pro běžné uživatele, kteří by si na něm prohlíželi internet. Je určen pro práci, čemuž nakonec odpovídá i cena, která také není pro běžné spotřebitele. iMacu nemám v podstatě co vytknout, jelikož jsem měl jen jedinou možnost si ho vyzkoušet v obchodě.

Podle mého názoru je na řadě, aby Apple již aktualizoval MacBook Air. Snad příští rok se dočkáme nového modelu bez větráčku, s vylepšeným trackpadem a s retina displejem, jak nám naznačují úniky. Za tento nedostatek však Apple příliš nemůže, jelikož čeká na nové procesory od Intelu, které by se měly objevit v tomto modelu objevit.

Na úplný závěr zmíním problém s iCloud Photo Library. Jak jsme mohli v letošním roce vidět, tak se Apple snaží OS X a iOS spojit novými funkcemi. Jednou z nich je také iCloud Photo Library. Jenže od spuštení funkce již utekla celkem dlouhá doba a aplikace pro OS X zatím nikde. To považuji za celkem velký nedostatek a chybu ze strany Applu. Odvedl tak polovičatou práci, jelikož zmíněnou funkci zprovoznil pouze na iOS a na OS X si musíme vystačit s prohlížením fotek na stránkách icloud.com, kde jsou funkce celkem omezeny a Apple je postupně pomalu přidává. Doufám tedy, že začátkem dalšího roku se problém vyřeší uvedením přislíbené aplikace Photos pro OS X.

Photos for OS X

Dnes nejčtenější

.