Zavřít reklamu

microsoft facebookV roce 2007 investoval Microsoft 240 milionů dolarů do Facebooku, čímž získal 1,6 % firmy. Sám Microsoft hodnotil Facebook na 15 miliard dolarů. Každý se tomu smál a nikdo nechápal, co si to Steve Ballmer coby CEO této společnosti vymyslel. Teď má Facebook hodnotu více než 200 miliard dolarů a ukázalo se, že ta malá investice se stala tou nejlepší, jakou kdy Steve Ballmer udělal. Dobré vztahy těchto dvou gigantů jsou ale, zdá se, pryč.

Business Insider přišel s tím, že Microsoft některé akcie po IPO (Initial Public Offering – první veřejná nabídka akcií) v roce 2012 prodal, ale ne všechny – poslední roční výpověď ukazuje, že Microsoft je stále v držení malé části Facebooku. Ta část je malá, ale rozhodně hodnotná. To ale nebrání Facebooku v tom, že se k Microsoftu nechová kooperativně, což se odrazuje v jeho nedávných rozhodnutích.

12. prosince Facebook potvrdil, že vyhledávač Bing na jeho sociální síti už není podporován. Bing byl součástí vyhledávače od roku 2007, kdy Microsoft odkoupil zmíněná procenta. Celá dohoda se opakovala v roce 2010. Tento krok zasadí další ránu Bingu a jeho podílu na trhu, který už tak není nijak velký, zvláště po redesignu MSN.

Mezitím je jasné, že vyhledávač na Facebooku je pro Zuckerberga a spol. víc a víc důležitý. Na začátku týdne Facebook představil novou funkci vyhledávače, která uživatelům dovolí vyhledávat i individuální příspěvky, ne jen stránky jako dřív. To nijak nemůže konkurovat Googlu a jeho systému, ale ukazuje se, že vyhledávač na Facebooku je silnější než dřív a že se stává kvalitní volbou pro shánění určitých informací. Odstup mezi Microsoftem a Facebookem ale není žádnou novinkou.

Originální dohoda měla zajistit Microsoftu exkluzivní pozici třetí partnerské strany. Reklamní platforma této společnosti se ale nikdy výrazněji neprosadila. Steve Ballmer a spol. nakonec sami uznali, že akvizice společnosti aQuantive za 6,3 miliardy dolarů byla naprostou katastrofou. Microsoft měl původně s aQuantive velké plány, chtěl se důkladně zaměřit na online reklamy.

Facebook poté odkoupil od Mircosoftu jednu starou původní platformu aQuantive, Atlas. Další kapitolou je nezájem Facebooku pro vývoj své nativní aplikace pro Windows Phone, což nakonec musel vyřešit sám Microsoft. Microsoft nedávno řekl: „Facebook nedávno změnil způsob vyhledávání, aby se uživatelé zaměřili na vyhledávání informací, které jsou přímo na Facebooku. Opustil tak vyhledávání obecných informací na internetu. Dále ale pokračujeme ve spolupráci s Facebookem na několika úrovních.” 

Toto rozhodnutí Facebooku určitě zmenšilo podíl Bingu na trhu, ale celkově se zdá, že Microsoft se pod vládou Satya Nadelly už tak moc nezaměřuje na výnosy z online reklamy. To se nakonec projevilo i v propouštění spousty zaměstnanců právě z tohoto sektoru, které se událo před několika měsíci.

Dominovat online reklamy bylo přáním Microsoftu z minulého desetiletí, nový Microsoft se zaměřuje na jiné oblasti.

microsoft facebook

Dnes nejčtenější

.