Zavřít reklamu

Apple 1Včerejí aukce prvního osobního počítače od společnosti Apple Computers a podle mnohých také prvního osobního počítače vůbec skončila skvěle pro kupujícího a poměrně nešťastně pro prodejce. V průběhu listopadu jsme vás informovali, že právě na včera skončené aukci by se měl prodat počítač Apple 1 za vůbec největší cenu v historii aukčních síní. Samotná aukční síň odhadla prodej na hodnotu minimálně 400 – 600 tisíc amerických dolarů s tím, že by se mělo jednat o nejnižší cenu a předpokládalo se, že počítač překoná hodnotu milionu dolarů.

Doposud nejdražší Apple 1 se prodal v říjnu letošního roku za téměř 20 milionů korun, tedy za neuvěřitelných 905 000$. O to větším překvapením bylo, když včerejší aukce, ve které byl plně funkční počítač Apple 1 Personal Computer od společnosti Apple Computers spolu s účtenkou podepsanou samotným Stevem Jobsem, na které je uvedeno že počítač prodává z garáže svých rodičů, skončila na částce 365 000$. Samozřejmě že je to i tak vysoká částka a za téměř 40 let starý počítač kupujíc zaplatil v přepočtu téměř 7,5 milionu korun, ovšem oproti předchozí aukci je tato částka skutečně velmi nízká.

Jak je vidět, počítač Apple 1 můžete získat i za poměrně slušnou cenu, kterou je možné následným prodejem trojnásobit. Konkrétně na tomto modelu bylo možné spustit původní softwarový program Microsoft Basic spolu s originální horu Apple 1 Star Trek Games.

apple1-motherboard

*Zdroj: reuters.com

Dnes nejčtenější

.