Zavřít reklamu

overview_developertoolsApple sice na první pohled vývojářům umožnil při příchodu iOS 8 naprogramovat do svých aplikací více funkcí, ovšem nyní se zdá, že Applu dovednosti vývojářů přerostly přes hlavu a tak společnost vývojáře značně omezuje a těm se to přestává líbit. Vývojáři viděli množství zamítnutých aplikací při žádostech o schválení do iTunes App Store a také množství aplikací, ze kterých Apple později poté co se začali v App Store prodávat chtěl odstranit některé funkce. Apple byl na vývojáře poměrně přísný již od začátku iTunes App Store, ovšem v současné době je zde již více než 1 000 000 aplikací a pravidla se ještě zpřísňují a Apple požaduje, aby každá aplikace byla skutečně k něčemu užitečná.

Vývojáři však začínají být značně naštvaní a na sociálních sítích a komunitních fórech to začíná jiskřit. Jedním z posledních případů nad kterými vývojáři jen nevěřícně kroutí hlavou je Transmit, ze kterého Apple donutil vývojáře odstranit funkci pro odesílání souborů do online uložišť včetně iCloudu. Transmit tak sice může stahovat soubory z iCloudu nebo například Dropboxu, ale odesílat do těchto služeb soubory Apple zakázal a vývojáři tak museli odstranit téměř polovinu celé funkcionality aplikace.

Dalším zajímavým případem je Launcher, který sice na neporušoval žádné podmínky, ovšem přesto jej odstranil z iTunes App Store. Vývojář se následně skutečně rozčílil, protože Apple stáhl jeho aplikaci bez jakéhokoli varování a společnost Cromulent Labs dostala až informaci o tom, že aplikace byla stažena z App Store. Když komunita okolo Launcheru žádala vysvětlení a označila Apple za arogantní společnost, vyjádřil se samotný vývojář a uvedl, že Apple v podstatě označil Launcher za průkopníka v nezmapovaných možnostech iOS a že by společnost musela tuto funkčnost zmapovat a vydat pokyny pro vývojáře, jak mohou widgety používat.

iOS 8 Launcher widget

Vývojáři jsou těmito skutečnosti znepokojeni a vyjádřil se také jeden z nejvýznamnějších vývojářů pro iOS Marco Ament, který je spoluzakladatel Instapaper. „Je to ostudný, neuctivý a zbabělý způsob jak vytvořit a prosazovat zásady, které odrazují vývojáře od motivace k vytváření aplikací, které jsou lepší než ty současné a to je od Applu nechutné!“ Je pravda, že vývojáři mají strach investovat množství energie, času a v neposlední řadě i financí na vývoj „revolučních“ aplikací, když nevědí, zda je Apple vůbec schválí nebo nedonutí vývojáře odstranit jejich zásadní funkce. V App Store se tak setkáváme s 945 kopiemi Angry Birds místo toho, abychom měli k dispozici skutečně funkční a zajímavé aplikace usnadňující život.

*Zdroj: businessinsider.com

Dnes nejčtenější

.