Zavřít reklamu

Steve JobsEšte pred víkendom sa Steve Jobs opäť postavil pred súd, teda aspoň vo virtuálnej podobe. Na súdnom spore kvôli iPodom a iTunes bolo totiž spustené video, na ktorom Steve Jobs obhajoval, prečo iPod nepodporoval hudbu z iných obchodov, než z iTunes Store. Jedná sa o nahrávku z roku 2011, ktorá bola nahraná 6 mesiacov pred jeho smrťou. V nahrávke Jobs vravel prakticky to isté, o Eddy Cue pred pár dňami, čím sa len potvrdzuje, že Apple musel vyvinúť FairPlay DRM systém, ktorý zabraňoval prehrávačom narábať s hudbou z konkurenčných obchodov, vrámci dohody s vydavateľstvami.

Zmluvy s vydavateľstvami totiž vraveli o tom, že keby sa ľuďom podarilo obísť systém FairPlay DRM, došlo by k porušeniu podmienok v zmluvách medzi Applom a vydavateľstvami a tie by tak mohli kedykoľvek prestať predávať svoju hudbu v iTunes Store, čím by došlo k jeho zničeniu. Apple preto vyjadril veľké obavy nad tým, že sa RealNetwork pokúšala obísť DRM systém iPodu a v roku 2004 už jeho obchod ponúkal skladby, ktoré bolo možné synchronizovať s iTunes. Apple na to vtedy zareagoval ostrou kritikou a v tlačovej správe označil spoločnosť RealNetworks za hackera. Preto Apple neskôr vydal update, ktorý znemožnil RealNetworks pracovať s iPodmi. Zmluvy nakoniec spôsobovali v Appli chaos, keďže jednak chceli otvoriť iPod ostatným platformám, ale zároveň chceli ochrániť iPod pred hackingom pomocou DRM.

Jobs v nahrávke uviedol, že Apple bol prakticky jedinou veľkou spoločnosťou, ktorá sa dostala do týchto problémov. Apple bol totiž spoločnosťou, ktorá mala v tej dobe najhlbšie vrecká. Obraňoval svoju spoločnosť tým, že Apple nevytvoril monopol, keďže na trhu bolo dostupných niekoľko ďalších MP3 prehrávačov v tej dobe, vrátane prehrávaču Microsoft Zune. Ako sa súdny spor vyvinie, ešte uvidíme, keďže v nasledujúcich dňoch by mal padnúť rozsudok, či je Apple vinný a či mu skutočne hrozí pokuta vo výške 350 miliónov dolárov kvôli porušovaniu antitrustových zákonov. Právnici na strane poškodených žiadajú, aby bol do sporu zapojený aj ďalší svedok, istý muž z Michiganu, ktorý si v roku 2008 kúpil iPod touch.

Steve Jobs iPod
*Zdroj: CNET

Dnes nejčtenější

.