Zavřít reklamu

apple-akcieApple prodává víc než stíhá vyrábět, zisky rostou a celkově se společnosti daří, investoři netrpělivě očekávají zahájení prodeje Apple Watch a přesto je něco, co si dovolil správce fondu společnosti Ironfire Capital Eric Jackson vytknout ve svém sloupku v magazínu Forbes vedení Applu a také přímo Timu Cookovi. Podle něj totiž Tim cook zbytečně využil více než 100 miliard dolarů na odkup akcií a vyplácení dividend. Navíc je důležité si uvědomit, že dividendy se začaly vyplácet akcionářům až pod vedením Tima Cooka, Steve Jobs totiž jejich tlaku vždy vydržel vzdorovat.

Eric Jackson si myslí, že by bylo pro Apple rozumnější držet peníze na svých účtech a utrácet je formou strategických akvizic, které by pomohly rozšířit produktové portfolio společnosti. Jackson navrhuje, aby Apple koupil Twitter, Teslu a Pinterest a dalších dvacet miliard dolarů investoval na výzkum a vývoj. S tím však někteří analytici nesouhlasí a myslí si, že by se měl Apple držet rozvoje vlastního portfolia služeb a produktů a do nich investovat finanční hotovost.

Je otázkou, pod jak velkým tlakem akcionářů se Tim Cook a celý Apple ocitl a zda by vzrůstajícímu tlaku akcionářů dokázal čelit sám Steve Jobs. Akcionáři totiž sice mají k dispozici zisk z růstu hodnoty akcií s tím, že musí šikovně prodávat a nakupovat velké objemy akcií, ovšem z toho, že akcie drží neměli až do chvíle, kdy Apple začal vyplácet dividendy žádný profit. Je tedy otázkou, jak dlouho by to akcionáři byli ochotni akceptovat. Apple samozřejmě i nyní může dělat zajímavé akvizice a například jedna z jeho nejvýznamnějších akvizicí a finančně vůbec ta největší stála „jen“ 3 miliardy dolarů, což je ze 100 miliard skutečně malá částka. Apple tak může i nadále kupovat strategické společnosti a přitom vyplácet dividendy.

1672796-slide-stocks

*Zdroj: forbes.com

Dnes nejčtenější

.