Zavřít reklamu

eddy-cueNa súdnom spore kvôli iTunes vypovedajú aj vrcholní funkcionári spoločnosti Apple, Eddy Cue a Phil Schiller. Médiá teraz zverejnili časti výpovede Eddyho Cuea, ktorý mal v spore obhajovať Apple a jeho rozhodnutie, prečo znemožnil užívateľom iPodu počúvať hudbu kúpenú v iných obchodoch, než v iTunes Store. To isté platilo aj o obchode iTunes Store – hudbu z neho ste si kvôli DRM ochrane nemohli prehrať na inom MP3 prehrávači, než na iPode. Aký bol však postoj Applu voči DRM? Eddy Cue vraví, že spoločnosť bola už od počiatku proti tejto ochrane, ale bola nútená ju zaviesť kvôli zmluvám, ktoré mala s hudobnými vydavateľstvami.

DRM ochrana FairPlay, ktorú Apple vyvinul, nebola licencovaná žiadnej inej spoločnosti a to z dôvodu, že Apple nenašiel spôsob, akým by sa to dalo spraviť tak, aby to fungovalo spoľahlivo. Výsledkom bolo, že hudobné prehrávače jednoducho nemohli prehrávať hudbu zakúpenú v iTunes Store, vďaka čomu boli ľudia nútení používať iPod. Navyše, postupom času začali vychádzať mnohé nové MP3 prehrávače a tak hrozilo, že systém nebude kompatibilný s novými zariadeniami. A tí, ktorí sa o to pokúsili, dopadli zle, a ako uviedol Cue, jedným z nich bol aj Microsoft. Vraví tiež, že keď Apple prvýkrát odprezentoval hudobným vydavateľstvám víziu iTunes Store, myšlienka sa im nepáčila z dôvodu, že už mali svoje vlastné obchody s DRM systémami, ktoré sa mohli odlišovať od jednotlivých zariadení a skladieb. Apple teda vytvoril riešenie, ktoré sa pozdávalo vydavateľstvám viac a priniesol systém FairPlay DRM, ktoré zabezpečilo, že hudba z iTunes mohla byť prehrávaná jedine na iPodoch a iPod pre zmenu nemohol prehrávať skladby kúpené v konkurenčných obchodoch.

Eddy Cue tiež musel objasniť, prečo Apple nenápadne odstraňoval hudbu z prehrávačov iPod. Ako bolo odhalené ráno, Apple medzi rokmi 2007 a 2009 vydal niekoľko aktualizácií, ktoré zabránili iTunes prehrávať hudbu z iných obchodov a pri snahe o synchronizáciu hudby s iPodom sa objavila hláška, ktorá odporučila užívateľom obnoviť iPod do továrenských nastavení, čím došlo k nenápadnému zmazaniu „konkurenčných“ skladieb z prehrávačov. Cue vraví, že keby Apple povolil ostatným službám, aby boli kompatibilné s iPodom, došlo by k zničeniu integrácie, akú poskytoval iPod s iTunes: „Neexistuje, že by sme to spravili a zároveň dosiahli tak veľký úspech,“ vyhlásil senior viceprezident internetových a softvérových služieb. Ďalším dôvodom bolo, že Apple chcel pomocou DRM chrániť užívateľov pred hackermi a nebezpečným obsahom. Apple chcel mať totiž istotu, že sa dokáže ubrániť hackerom a nemusel sa tak obávať o to, že by hudobné vydavateľstvá stiahli svoj obsah z iTunes Store kvôli pirátstvu.

ipod-first-gen-5gb-accessories
*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.