Zavřít reklamu

eddy-cueApple je momentálne zapojený do dvoch hlavných súdnych sporov. Najnovším sporom, ktorý sa bude riešiť tento týždeň, je spor kvôli snahe Applu o vybudovanie monopolu tým, že na starších iPodoch znemožnil počúvať hudbu nakúpenú v iných obchodoch, než v iTunes Store. Ten druhý prípad sa týka kartelovej dohody Applu s knižnými vydavateľstvami, ktoré za noc zvýšili ceny elektronických kníh v obchode Amazon práve v čase vzniku iBookstore od Apple. Tu už bolo schválený návrh, podľa ktorého bude Apple povinný zaplatiť 450 miliónov odškodné v prípade, že súdny spor prehrá, no v prípade výhry nebude musieť zaplatiť ani cent.

Ešte pred sporom, ktorý sa koná 15. decembra/prosince, vyspovedal magazín Fortune viceprezidenta internetových a softvérových služieb Applu Eddyho Cuea. V rozhovore sa diskutovalo práve o spore s e-knihami, kvôli ktorým sa dostal Apple na súd spolu s ďalšími vydavateľstvami. „Myslím že by sme mali bojovať za pravdu. Našťastie, Tim má rovnaký postoj ako ja: Za svoje princípy musíte bojovať za každú cenu.“ Rozhovor sa pozrel aj na dohodu s vydavateľstvami, o ktorej začala konšpirovať vláda USA: „Je pravda, že niektoré knihy zdraželi? Áno. Ak nás o tom chcete presvedčiť, tak áno, sme vinní. Vedel som, že niektoré knihy mali zdražieť, ale do pekla, vedel to celý svet! Hovorili to už samotní vydavatelia: ‚Chceme aby obchodníci zvýšili ceny a ak sa to nepodarí, potom nebudeme predávať digitálne knihy.‘ V tom istom čase sa niektoré ceny pre zmenu znížili, keďže už bola na trhu konkurencia,“ zareagoval Eddy Cue.

Eddy Cue v rozhovore pre Fortune spomína aj na to, ako si domov brával prototyp iPadu na testovanie, alebo ako to on sám nazýva, na hranie sa s ním. Práve vtedy mu skĺzla po mysli myšlienka vytvoriť obchod s knihami, keďže zariadenie mu prišlo ako perfektná čítačka elektronických kníh. Tento nápad navrhol aj Stevovi, ktorému sa nápad páčil, ale varoval, že kvôli tomu nehodlá odložiť vydanie produktu. Všetko sa nakoniec podarilo dokončiť včas a iBook Store bol predstavený po boku iPadu.

eddy-cue
*Zdroj: Fortune

Dnes nejčtenější

.