Zavřít reklamu

apple-staffSpolečnost Glassdoor získala od zaměstnanců Applu informace o výšce jejich platu a sestavila díky nim žebříček nejlépe placených pozic ve společnosti Apple. V tabulce z pochopitelných důvodů nejsou zahrnuty vysoké manažerské pozice, které většinou vykonává jeden jediný člověk a jeho odměna je z větší části vyplácena formou akcií společnosti. Platy jednotlivých zaměstnanců na stejných pozicích se samozřejmě liší podle místa ve kterém pracují, doby po kterou na této pozici pracují a tak dále.

V článku jsou proto uvedeny průměrné platy na daných pozicích. Zaměstnanci na vyšších pozicích jsou navíc kromě klasického platu odměňováni také různými bonusy a prémiemi ať již v podobě akcií společnosti nebo finanční odměnou. Mimochodem, když se vám budou zdát roční platy uvedené v tomto článku jako poměrně vysoké, nezapomeňte na to, že v USA stojí krabička cigaret 10$, zatím co u nás 3-4$.

1. Mac Genius $44,070
Mac Genius je pro Apple jedna z nejdůležitějších pozic, je to totiž člověk, který se každý den tváří v tvář potkává se zákazníky a vytváří zážitek z prodeje ale i ze samotných produktů. Jedná se o odborníky, kteří vám jsou schopni poradit s nastavením vašich zařízení stejně tak, jako dokáží vyřešit různé softwarové problémy nebo například navrhnout nejlepší řešení pro vaši domácnost.

2. Lead Mac Genius $55,626
Poté co strávíte nějaký ten pátek na pozici Mac Genia, dostanete se na pozici Lead Mac Genius, který je zodpovědný za svůj tým a jeho úkolem je nejen klasická práce Mac Genia, ale také vedení ostatních zaměstnanců v takzvaném Genius Baru.

3. Assistant Apple Store manager $56,046
Asistent vedoucího obchodu dostává zaplaceno lépe než Led Mac Genius a je v podstatě zástupcem manažera prodejny, je zodpovědný za chod celého kamenného obchodu Apple Store stejně tak jako manažer, ovšem hlavní tíha je pochopitelně na ramenou manažera.

4. Account executive $82,479
Člověk se zajímavým platem přes 80 tisíc dolarů je zodpovědný za vztahy v takzvané B2B sféře, tedy business to business. Podle toho na jakém oddělení pracuje je zodpovedný za vtahy s výrobci, inzerenty, dodavateli nebo například velkoodběrateli jako jsou APR.

5. Store Manager $85,357
Nejlépe placený člověk v kamenné prodejně Apple Store je pochopitelně manažer celé prodejny, který je zodpovědný za chod celé prodejny a to nejen během běžných dní, ale také při zahájení prodeje novinek, kdy má na starosti, aby zahájení prodeje proběhlo tak, jak má. V jeho povinostech je například také to, aby v Apple Store nevznikly kromě významných dní zahájení prodeje novinek žádné fronty.

apple_retail_employees

6. Business analyst $92,169
Obchodní analytici zkoumají, zda business společnosti Apple běží hladce a nikde není žádný zádrhel. Monitorují situaci a dávají také doporučení na zlepšení a to ve všech oblastech, ve kterých Apple působí.

7. Financial analyst $94,799
Finanční analytik je pro Apple velice důležitý, všechny finance musí sedět a Apple si nemůže dovolit dostat se s jakoukoli položkou na seznamu do červených čísel. Finanční analytici jsou zodpovědní za to, aby společnost vydělávala a uspokojovala své věřitele, tedy investory.

8. Software quality assurance engineer $99,650
Aby Apple věděl, že jeho software skutečně funguje a bude pozitivně přijat zákazníky, má týmy takzvaných inženýrů kvality, kteří jsou zodpovědní za to, že vše funguje tak jak má. Tím však jejich práce nekončí, ale pouze začíná. Tím nejdůležitějším úkolem takzvaných kvalitářů je testování toho, jakým způsobem zákazníci software přijmou a jaký jim dopřeje zážitek při používání. Apple si na zážitku z používání software extrémně potrpí a jejich práce je velmi důležitá.

9. Systems engineer $104,231
První pozicí na které zaměstnanci dostávají ročně přes 100 000$ jsou takzvaní Systems Engineer, což jsou lidé, kteří jsou zodpovědní za to, aby dodavatelé a továrny ve kterých se produkty montují a kompletují, dodali veškeré komponenty a produkty tehdy kdy mají a logistika proběhla přesně podle plánu. Pokud není v Apple Store dostatek iPhonů, pak jsou to právě tito lidé, kdo je za to zodpovědný.

10. Project manager $107,631
Pamatuji si, když mi kamarádka po čtyřech měsících volala a říkala, že příliš nechápe co má dělat, protože nemá nic na práci. Pracovala tehdy v IBM a měla na dveřích cedulku Project Manager. Ve skutečnosti se však jedná o lidi, kteří jsou zodpovědní za to, že se všechny kousky konkrétního projektu spojí v jeden celek a celý projekt se dokončí včas. To znamená, že projektový manažer musí tlačit na designéry, softwarové a hardwarové inženýry, aby vše dodali tehdy kdy mají a z jednotlivých kousků skládanky se vytvořil konečný produkt.

11. Firmware engineer $113,155
Firmwarový inženýr je člověk, který je zodpovědný za soulad hardwaru a softwaru. Jeho rozhodující úlohou je spojit software s hardwarem, což znamená, že musí mít odborné znalosti jak v hardwaru tak i softwaru. Zjednodušeně řečeno je to člověk, který je zodpovědný za to, že když stisknete tlačítko Power Button, telefon se zamkne nebo odemkne.

12.Test engineer $113,916
Testovací inženýři jsou zodpovědní za vytvoření procesů, pomocí kterých se jednotlivé produkty Applu testují. Musí vytvořit takové testovací způsoby, které zajistí, že jsou všechny produkty společnosti Apple bezchybné a jednotlivé komponenty fungují přesně tak, jak mají. Každý produkt a každá jeho součástka vyžadují jiné procesy testování a právě inženýři testování jsou zodpovědní za to, aby každý komponent produktu byl otestován tím nejpřísnějším možným způsobem a vyloučily se vady.

employee

13. Senior systems engineer $117,237
Jedná se o jednu z nejníže placených pozic v rámci vedoucích pozic v Applu. Seniro systems engineer je člověk, který je zodpovědný za návrh řešení jednotlivých komponent produktu a právě tento člověk rozhoduje o tom, jaké komponenty je nutné použít pro daný produkt, aby fungoval tak jak má.

14. Hardware engineer 118,739
Jak již název pozice napovídá, jsou zde tito lidé proto, aby zajistili, že bude ve vašem produktu funkční hardware, který je dostatečně výkonný pro daný produkt. Právě tito lidé musí navrhnout co nejlepší komponenty a zkontrolovat jejich funkčnost k danému účelu.

15. Software engineer $119,336
Softwarový inženýři jsou mozkem aplikací Applu a samozřejmě také jeho operačních systémů. Pro zajímavost lidé na stejné pozici ve společnosti Google berou o 6 000$ více, tam si totiž Software engineer vydělá za rok rovnou 125,322$.

16. Database administrator $122,669
Apple má ve svých datových centrech neuvěřitelné množství dat od těch uživatelských, až po ty z App Store nebo například data, která využívá Siri. Database administrator je zodpovědný za to, aby byl přístup ke všem datům co nejrychlejší a zároveň také za to, aby se databáze nikdy nedostala do Offline režimu.

17. Product design engineer $125,983
Design je velmi důležitou, možná i nejdůležitější součástí DNA společnosti Apple a proto se Apple nebojí své designéry platit velmi dobře, mnohem lépe než je v této oblasti v jiných společnostech běžné.

18. Mechanical engineer $127,464
Pokud patříte mezi ty, kterým se ohnul iPhone 6 v kapse, pak právě Mechanical Engineer je zodpovědný za to, že se to stalo. Tito lidé totiž testují mechanické problémy produktů a snaží se jim vyvarovat. Zjišťují co vše dané produkty snesou a zda se jejich mechanické části nemohou běžným zacházením poškodit a nebo se lehce neopotřebují. Apple používá ve svých produktech sice jen minimum mechanických součástek, ale například to, zda lze stisknout Home Button i po 100001 stejně tak jako poprvé je v kompetenci těchto lidí.

19. Product manager $131,108
Produktový manažer se stará o to, aby byl každý výrobek společnosti Apple v té nejlepší možné kvalitě, která odpovídá standardům společnosti Apple. Jejich úkolem je sladit marketing, design, software a hardware na co nejlepší možnou úroveň, aby bylo možné vytvořit kvalitní produkt, po kterém budou lidé toužit. Jejich práce je skutečně složitá a plná kompromisů, naráží totiž den co den na problémy jak sladit hardware, software a design a když už konečně vyřeší tyto problémy, musí odkomunikovat marketingovému oddělení, jak produkt co nejlépe prodat.

20. Senior software engineer $140,832
Na této pozici nejste přímo zodpovědní za tým inženýrů, naopak jste jeho součástí, ovšem dostanete se k těm nejdůležitějším produktům, které Apple v oblasti software má, což jsou například mapy, systém iMessage nebo celé operační systémy pro mobilní zařízení, tedy iOS a samozřejmě také OS X pro Mac.

21. Senior hardware engineer $150,105
Poté co jste strávili dost času v Applu na pozici hardwarového inženýra, dostanete před jméno své pozice nápis Senior, což znamená, že začnete dělat velké peníze, ale zároveň stejně jako u softwarového inženýra budete zodpovědní za ty nejdůležitější produkty společnosti Apple a jejich nejpodstatnější komponenty.

Steve Wozniak

22. Industrial designer $174,140
Steve Jobs řekl, že Apple je společností, která je přesně v bodě, kde se kříží technologie a design. Není tak příliš zvláštní, že lidé, kteří mají na starosti celkový vzhled produktů hrají klíčovou roli ve společnosti Apple a tomu odpovídá také jejich plat. Pro zajímavost, pokud se vám však zdá jejich plat příliš vysoký, pak věřte, že šéf designér společnosti Apple dostal jen v roce 2011 od Applu přes 30 milionů amerických dolarů.

Dnes nejčtenější

.