Zavřít reklamu

Real Player iconDnešný súdny spor medzi Applom a RealNetworks bol celkom netradičný. Vo virtuálnej podobe na ňom totiž vystúpil aj Steve Jobs, ktorý krátko pred smrťou nahral videonahrávku, v ktorej zverejnil svoju výpoveď k tomu, prečo prehrávače iPod nepodporovali digitálnu hudbu zakúpenú v iných obchodoch než v iTunes Store, a tiež prečo Apple obvinil RealNetworks z hacknutia iPodu po tom, ako spoločnosť objavila spôsob, ako synchronizovať hudbu z jej obchodu s prehrávačom iPod. Skutočnosť, že majitelia iPodu pred 10 rokmi nemohli synchronizovať s iPodom hudbu, akú chcú, vyvrcholila skupinovou žalobou na Apple.

Skutočnosť, že služba Harmony spustená v roku 2004 poskytovala hudbu, ktorá mohla byť synchronizovaná s iPodom, vedenie spoločnosti Apple rozhnevalo. Potvrdila to konverzácia medzi Philom Schillerom a Stevom Jobsom, ktorá bola zverejnená tiež počas súdneho pojednávania: „Šokuje nás, že Real adoptuje taktiku a etiku hackera a snaží sa nabúrať do iPodu,“ napísal vo svojom e-maili Jobs. Následná reakcia od Phila Schillera znela: „Páči sa mi prirovnávať ich k hackerom.“ Jobs však svoju reakciu nepokladá za vehementnú: „Nepríde mi to ako veľmi ostrá reakcia. Ostrou reakciou od Applu by bol súdny spor.“

Zaujímavý je však názor Steva Jobsa na RealNetworks v čase natočenia nahrávky pred 3 rokmi. Na otázku o RealNetworks totiž zareagoval slovami: „Oni ešte existujú?“ Vyzeralo to tiež, že sa Jobs chcel akokoľvek vyhnúť otázkam o RealNetworks a o spore samotnom. V nahrávke totiž 74-krát odpovie v zmysle „Nepamätám si“, respektíve „Neviem“. Pri odpovediach vykreslil Apple ako rukojemníka veľkých hudobných vydavateľstiev, ktorí od neho požadovali DRM ochranu pri hudbe z iTunes vrámci zmluvy. Apple tiež vraví, že musel aktualizovať iTunes, aby napravil diery vo svojom DRM systéme, v opačnom prípade by hrozilo prepadnutie zmlúv.

Steve Jobs
*Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.