Zavřít reklamu

App Store iconAustralský odvolací soud potvrdil rozhodnutí předchozího soudu, který zamítl možnost registrovat název App Store jako ochranou známku společnosti Apple, protože se jedná o příliš obecný termín. Apple tak definitivně ztrácí možnost získat ochranou známku na název App Store, který je součástí soudních sporů v mnoha zemích. Ostatní společnosti totiž přesvědčují soudy a nutno podotknout, že úspěšně, o tom, že zkrátka není možné použít takto obecný termín jako ochranou známku a přirovnávají jej například k názvu volant, který také není možné chránit pomocí takzvaného trademarku.

Federální soudní dvůr v Austrálii zamítl odvolání Applu proti rozsudku předchozího soudu a proti rozhodnutí registrátorem ochranných známek v zemi a nařídil Applu zaplatit soudní náklady. Apple podle soudu neprokázal, že vzhledem k všeobecnosti pojmu App Store, mohou zákazníci rozlišit, že takto označené služby patří společnosti Apple. Z toho vyplývá, že App Store je nutné brát jako všeobecný název služby, nikoli jako název služby společnosti Apple a žádost musí být zamítnuta.

Apple samozřejmě může nadále název App Store používat, mohou to však dělat i všichni ostatní. Není to poprvé, kdy Apple čelí problémům kvůli příliš obecnému názvu i když je pravdou, že tento název v podstatě zavedl. Společnost používá název App Store od roku 2008, kdy nabídl pro iPhone 3G a tehdejší iPod touch možnost stahování aplikací třetích stran. V současné době je k dispozici iTunes App Store pro iOS zařízení a Mac App Store, na kterém probíhá distribuce software pro počítače Mac.

Mac App Store

Dnes nejčtenější

.