Zavřít reklamu

Steve JobsAj napriek tomu, že Steve Jobs zomrel pred tromi rokmi, ešte stále sa môžeme stretávať s patentami, za ktorými stál práve on. Ale koľko ich vlastne je? Čudovali by ste sa – keby ste sa dnes pozreli do databázy patentov USPTO, našli by ste tu 458 patentov, ktorých autorom je práve Steven P. Jobs, pôvodom z Palo Alto. Z takmer vyše 450 patentov potom bývalý CEO a zakladateľ spoločnosti Apple získal 141 patentov, ktoré boli schválené až po jeho smrti. To je kupodivu viac, než získala väčšina vynálezcov počas svojho života.

Patenty Steva Jobsa môžu navyše figurovať ako súhrn histórie spoločnosti Apple, keďže už prvý návrh na patent podal Jobs v roku 1980 a bol schválený o 3 roky neskôr. Patent niesol veľmi jednoduché pomenovanie „Personal Computer“ a chránil dizajn Apple III, ktorý bol predstavený v roku 1980. K najnovším patrí pre zmenu patent na dizajn Apple Store 5th Avenue, ktorý bol schválený v auguste/srpnu tohto roku. Za zmienku však stojí fakt, že niektoré čerstvo prihlásené patenty sú tiež zapísané na meno Steva Jobsa, napriek tomu že je po smrti. Príkladom je napríklad patent súvisiaci s jeho jachtou Venus. Spoločnosť, ktorá túto loď vybudovala, si nechala s menom Steva Jobsa zaregistrovať patent, súvisiaci s možnosťou ovládania plavidla pomocou iPadu – patent je z marca/března tohto roku.

Florian Müller z FOSS Patents však vraví, že napriek veľkému množstvu patentov nemožno pokladať Jobsa za jedného z najväčších vynálezcov, keďže väčšina jeho patentov súvisí s dizajnom a nie s technológiami. Odlišný pohľad na to má Tim Wasko, ktorý vyvíjal prostredie pre iPod. Ten vraví, že spôsob, akým Steve Jobs ovplyvnil vývoj produktu (aj keď len z hľadiska spätnej väzby, komentárov a návrhov), mu dáva viditeľnú zásluhu na produkte a tým pádom si zaslúži byť medzi vynálezcami onoho patentu.

Steve Jobs prvy patent

*Zdroj: Business Insider

Dnes nejčtenější

.