Zavřít reklamu

in-pocasiInternet a všeobecne moderné technológie spôsobili, že dnes si môžeme pozrieť predpoveď počasia absolútne kdekoľvek. Už netreba čakať na večerný spravodajský blok ale stačí vytiahnuť telefón z vrecka a otvoriť svoju obľúbenú aplikáciu s počasím, kde máte potrebné informácie vždy po ruke. A v niektorých prípadoch dokonca ani nemusíte otvárať aplikáciu, ako napríklad v prípade aplikácie In-Počasí, ktorá sa stala v Českej Republike veľkým hitom. Netreba sa ale čudovať, aplikácia vznikla práve vďaka rovnomennému meteorologickému portálu a je určená pre čechov. Rozhodne ale poteší aj slovákov, ktorí žijú alebo pravidelne navštevujú ČR.

Aplikácia môže totiž fungovať ako widget a to tak, že sa na jej ikone zobrazuje aktuálne teplota. Tá sa aktualizuje každú pol hodinu na základe získaných údajov a preto budete mať po ruke vždy aktuálnu teplotu na danom mieste. Zobrazovaná teplota je zaokrúhlená a preto keď chcete vedieť presnú teplotu, už budete musieť otvoriť aplikáciu samotnú. Ale to vás nezamrzí – aplikácia In-počasí vyzerá naozaj pekne a svojim prostredím sa rovná svetovým aplikáciám ako je napríklad Yahoo! Weather. Keď ju otvoríte, vyskočí na vás čisté prostredie, kde na hlavnej obrazovke uvidíte aktuálnu teplotu, vlhkosť, rýchlosť vetra, zrážky a dokonca tu nechýba ani maximálna a najnižšia teplota daného dňa. Keď sa posuniete nižšie, objavíte predpoveď na ďalších 48 hodín, čo môžeme pokladať za veľmi užitočné. Dvojdňová predpoveď obsahuje merania každej tretej hodiny a myslím si, že takto to bohate stačí. Nielen preto, že sa môže počasie behom nasledujúcich dvoch dní pokojne zmeniť, ale aj preto, že keby tu bolo pripravených 48 predpovedí, užívatelia by scrollovali veľmi dlho.

Pri pohybe smerom nadol vstúpite do ďalšej kapitoly, ktorou je tentoraz predpoveď na ďalších 5 dní. Jej prítomnosť sa však dala čakať. Čo ma ale upútalo viac, je prítomnosť troch rôznych numerických modelov, ktoré ukazujú zrážky a ich hustotu, oblačnosť a teplotu vyjadrenú graficky. Vysvetlivky k jednotlivým grafikám sa zobrazia priamo pod nimi. U jednotlivých modelov je tiež možné si nastaviť dátum a čas, na ktorý si chcete pozrieť grafickú predpoveď. Ten môžete meniť buď pomocou tlačidiel nad mapou alebo gestami – pohybom prstu zľava doprava alebo naopak. Možnosť pozrieť si mapu vo full-screene nechýba, ale chýba tu možnosť zoomu alebo ďalšej interakcie, čo by človek možno privítal.

in-Počasíin-Počasí

Aplikácia In-počasí však neponúka len informácie o počasí, ale aj ďalšie zaujímavosti. Pomocou informačného tlačidla vo vrchnej časti obrazovky si napríklad zobrazíte podrobné údaje o meteostanici, z ktorej získavate údaje. Fotografia zrejme vašu pozornosť neupúta, ale dozvediete sa, v akej nadmorskej výške sa daná meteostanica nachádza, kto je jej prevádzkovateľom a aj to, o aký systém sa jedná. U meteostaníc potom nechýba ani jej história a uvidíte tu napríklad vývoj teploty behom posledných 32 hodín alebo tiež zaujímavosti ako napríklad štatistiky o teplote behom jednotlivých mesiacov a tiež záznamy o rekordoch – vrátane dátumu, kedy sa tak stalo. Dozvediete sa napríklad, že daná stanica v Prahe zaznamenala najnižšiu teplotu 12.2.2012 o 8. ráno, kedy bolo len -16,2 °C. Bŕŕŕ.

No a nakoniec sa na obrazovke nachádza tlačidlo, ktoré veľmi príjemne prekvapí. Je tu ikonka kamery, ktorú keď stlačíte, presuniete sa na novú obrazovku, kde nájdete mapu a záber z kamery, vďaka ktorému môžete mať prehľad o tom, aká je situácia s počasím v danej lokalite. Jedná sa ale len o statické snímky, nie o celé videozáznamy a tak môžu byť niektoré snímky neaktuálne. Teda, to závisí aj od kamery a pri troche šťastia sa vám môže stať, že narazíte na záber, ktorý pochádza zo zjavne poškodenej kamery.

in-Počasíin-Počasí

Užívatelia iOS 8 majú tiež k dispozícii ďalší bonus. S príchodom widgetov totiž vývojári dlho nečakali a vydali aktualizáciu, ktorá obohatila In-Počasí práve o widget. Ten je jednoduchý, pekný a okrem toho, že na ňom nájdete stav počasia počas najbližších dní, nájdete tu tiež aktuálnu teplotu a detaily, ktoré vás môžu zaujímať – aby som bol konkrétny, ide o rýchlosť vetra, zrážky a vlhkosť. No a nakoniec nechýba ani optimalizácia aplikácie pre iPad. Verzia pre iPad bola spočiatku dostupná len v jednej polohe, ale nedávno vydaná aktualizácia obohatila verziu pre iPad aj o možnosť prehliadania v režime na šírku. Nečakajte však nejaké prevratné zázraky – v skutočnosti je tu úplne rovnaké prostredie ako pri režime na výšku alebo na iPhone a sú tu len minimálne odlišnosti súvisiace hlavne s pohodlnejšou čitateľnosťou údajov na obrazovke – zvlášť na tej hlavnej, kde boli údaje o vlhkosti, rýchlosti vetra a zrážkach presunuté doprava.

Jedna posledná vec, ktorú by som zmienil je, že tu sú k dispozícii aj Textové informácie a možnosť nastaviť si mestá, u ktorých chcete, aby aplikácia sledovala počasie. Tu si tiež môžete nastaviť, u ktorého mesta chcete vidieť aktuálnu teplotu na ikonke na domovskej stránke aplikácie. Textové informácie, ako už z názvu sekcie vyplýva, ponúka predpovede na dnes + ďalších 5 dní s tým, že najviac informácií o počasí sa človek dozvie práve o nasledujúcom dni, zatiaľ čo predpovede na dni za ním nasledujúce sú len skromné a uvádzajú len kľúčové údaje, ktoré bolo možné predpovedať.

in-Počasí iPad

Dnes nejčtenější

.