Zavřít reklamu

xiaomi-logoSpoločnosť Xiaomi sa na výslnie dostala najmä vďaka posledným počinom a briliantnej stratégii, ktorá sa nápadne podobala na stratégiu spoločnosti Apple. A možno práve to jej pomohlo, keďže zo Xiaomi sa stala tretia najrozšírenejšia značka smartfónov na trhu. V získaní prvenstva jej bráni Apple a Samsung, ktorý si aj napriek horším finančným výsledkom udržal prvenstvo na svetovom trhu. CEO Xiaomi Lei Jun ale vraví, že dvojica súčasných lídrov si svoje miesto nemusí udržať nastálo a verí, že do piatich až desiatich rokov bude práve Xiaomi najrozšírenejšou značkou smartfónov na trhu.

“Verím, že pred tromi rokmi by nikto neveril, že sa Xiaomi, ktoré vtedy vyrobilo svoj prvý telefón, stane tretím najväčším hráčom na trhu. India sa stáva našim najväčším zahraničným trhom a veríme, že behom najbližších 5 až 10 rokov sa môžeme stať najväčším výrobcom smartfónov na svete,” vyhlásil CEO Lei Jun na konferencii World Internet Conference vo Wuzhen. Jeho spoločnosť sa vďaka svojej stratégii a produktom, ktoré mimo iného kopírovali vzhľad iPhone a iPadu, rýchlo preslávila pod pseudonymom “Čínsky Apple”. Rozdielom oproti Apple však bolo, že Xiaomi predáva svoje produkty za výrazne nižšiu cenu, najmä ak ide o telefóny.

Xiaomi marketshare

Možno práve nižšia cena sa postarala o to, že Xiaomi počas tretieho štvrťroku 2014 predalo 18 miliónov smartfónov, vďaka čomu získalo trhový podiel 5,6%. Jeho najbližší konkurenti, Samsung a Apple, získali celkový podiel 37%, pričom obe firmy zaznamenali pokles oproti minulému roku. Podiel Applu klesol o 1,1%, zatiaľ čo podiel Samsungu až o 10,3%. Xiaomi pre zmenu zaznamenalo výrazný nárast oproti minulému roku, kedy predalo len 5,2 miliónov smartfónov. Spoločnosť verí, že behom budúceho roku sa jej počet užívateľská báza strojnásobí a miesto súčasných 70 miliónov bude mať až 200 miliónov užívateľov. Xiaomi to plánuje docieliť predovšetkým expanziou na nové trhy v Európe a Ázii.

Apple ostáva voči odvážnym tvrdeniam Xiaomi skeptický a právny riaditeľ Applu Bruce Sewell sa vyjadril, že sa to “ľahko povie, ťažšie spraví.” Vraví, že v Číne sa predáva množstvo dobrých konkurentov pre Xiaomi a tak by sa malo Xiaomi najprv vysporiadať s nimi predtým, ako si zmyslí predbehnúť Apple na svetovom trhu. Svoj názor voči Xiaomi dávnejšie vyjadril aj šéfdizajnér Jony Ive, ktorý prirovnal činnosť Xiaomi ku krádeži a prejavu lenivosti. Na konferencii Vanity Fair vtedy uviedol, že svoj výrok nepokladá za žiadne pokrytectvo: “Pracujete na niečom prvýkrát a neviete, či to vôbec bude fungovať. Strávite 7-8 rokov prácou na tom a nakoniec vám to niekto skopíruje. Je to krádež a lenivosť a nemyslím si, že je to v poriadku.”

xiaomi mipad
*Zdroj: The Guardian; 9to5mac

Dnes nejčtenější

.