Zavřít reklamu

Sony EXMORSpolečnost Sony představila nový čip pro fotoaparáty určený pro použití ve smartphonech a tabletech. Novinka používá takzvaný stacked design, který umožňuje vytvořit velmi tenký čip s požadovanou kvalitou a rychlostí ostření. Apple již tradičně používá ve svých iPadech a iPhonech čipy právě od společnosti Sony a je pravděpodobné, že podobný čip který Sony dnes představilo uvidíme také v budoucích zařízeních od Applu. Ty již tradičně oplývají vysoce kvalitními fotoaparáty, jenž mají vynijakící optické vlastnosti, ovšem v poslední době již narážejí na to, že mají stále pouze 8Mpix.

To je sice dostatečný počet megapixelů v momentě, kdy fotografii prohlížíme na telefonu nebo na počítači bez přiblížení, jakmile však chceme udělat z fotografie výřez nebo ji digitálně přiblížit, je již jasně znát, že Apple díky osmi megapixelům ztrácí. Nový čip Sony Exmor RS IMX230 disponuje rozlišením 21 Megapixelů a využívá stacked design, který umožňuje rozmístit pixely na čipu jiným způsobem, díky čemuž se Sony podařilo dramaticky zlepšit kvalitu snímače. Sony používá tuto technologii od roku 2012, ovšem až nyní ji dokázalo propojit s automatickým zaostřováním a technologií HDR.

IMX230

Podle Sony je IMX230 první CMOS snímač pro chytré telefony, který dokáže automaticky ostřit 192 bodů, díky čemuž je možné ostřit mnohem rychleji na pohybující se objekty. Snímač disponuje možností natáčet 4K HDR videa, což vede k lepšímu osvětlení scén s vysokým kontrastem i během natáčení. Nový IMX230 je CMOS snímač, který přináší 21 milionů efektivních pixelů a je vybaven novými funkcemi pro zpracování signálu. Tyto funkce reagují na rostoucí potřeby smartphonů pro vysokorychlostní ostřední, detekci fotografií a zachycení ostrých a kvalitních světlých i tmavých oblastí na fotografii.

Nový snímač od Sony se začne dodávat v dubnu 2015 a i když je pravděpodobné, že jej použije Apple, zřejmě to nebude u příští generace iPhonu nebo iPadu, ale až v budoucnu. V roce 2015 by se měl začít vyrábět také 16 Mpix senzor IMX240 a ten by mohl Apple pravděpodobně využít pro iPhone 6s a iPhone 6s Plus a v dalším roce pak přejít na 21 Mpix variantu IMX230.

img03

Dnes nejčtenější

.