Zavřít reklamu

SwitchboardAk by som sa opýtal na to, aké obchody pre iOS poznáme, človek by si hneď spomenul na App Store a možno aj obchod Cydia. Existuje však ešte tretí obchod, ktorý ale bežný užívateľ iPhone nikdy neuvidí. Volá sa Switchboard a je to obchod, ku ktorému majú prístup len tí vyvolení. Prístup k nemu majú totiž len zamestnanci spoločnosti Apple a osoby s prístupom do AppleConnect. Z obchodu tak môže sťahovať aplikácie len niekoľko tisíc z viac ako 500 miliónov užívateľov iOS zariadení. Vo vnútri obchodu sa nachádzajú aplikácie určené napríklad na účely prezentácií, prístup k dokumentom alebo pre zamestnancov Apple Store.

Užívatelia s povolením môžu vstúpiť do SwitchBoardu dvojakým spôsobom. V prvom prípade sa môžu prihlásiť pomocou svojho AppleConnect ID, čiže s e-mailom a heslom, alebo v druhom prípade stačí namiesto hesla pospájať kruhy presne tak ako na Androide. Je však možné, že s príchodom iPhone 5s sa už k prístupu do Switchboardu využíva overenie pomocou odtlačku prsta. Po prihlásení sa má užívateľ možnosť vidieť kompletnú ponuku aplikácií, ktoré potrebuje k svojej činnosti aj s možnosťou aktualizovania týchto interných aplikácií. Presný počet aplikácií v obchode Switchboard sa nedá určiť, nakoľko každý zamestnanec Applu má prístup k iným aplikáciám, ktoré sú vhodné pre jeho obor. Zo softvéru, ktorý sa v tomto obchode nachádza, vyberiem tie najzaujímavejšie.

Switchboard
Switchboard login
Switchboard

EasyPay

Ako už vyplýva z názvu, jedná sa o aplikáciu určenú pre zamestnancov Apple Store. Táto aplikácia zabezpečuje vykonávanie platieb s pomocou iOS zariadenia, ku ktorému je pripojená čítačka kariet. Softvér bol pôvodne vyvinutý pre iPod touch 4. generácie, ktorý bol k dispozícii zamestnancom obchodov, no po predstavení Touch ID boli všetky iPody nahradené iPhonmi 5s. Aplikácia analyzuje platobnú kartu a umožní užívateľovi zadať PIN kód k nej, prípadne umožní overiť podpis.

EasyPay
EasyPay

Smart Sign

Ďalšia aplikácia, ktorú si na svoj iPad zrejme nikdy nenainštalujete. Opäť sa jedná o aplikáciu, ktorú nájdeme v obchodoch Apple Store. Je nainštalovaná a spustená na iPadoch, ktoré fungujú ako interaktívna náhrada za klasické stojany s cenami a informáciami o produkte. Aplikácia mimo iného obsahuje tajné gesto, ktoré doposiaľ neuniklo! Toto gesto funguje na zatvorenie „Smart Sign“ aplikácie (nedá sa zatvoriť ani pomocou Home Buttonu) a na prístup k nastaveniam. Zaujímavosťou je, že na iPadoch so Smart Sign sa nachádza modifikovaný iOS, na ktorom sa vôbec nenachádza App Store. Rovnako je na nich nefunkčný fotoaparát. Kým predný fotoaparát nezapnete vôbec, u zadného fotoaparátu sa ukazuje len tam. No a nakoniec, pretože je aplikácia viazaná na lokalizačné služby, funguje iba v obchodoch Apple Store. Po odchode z Apple Storu s tabletom v ruke aplikácia okamžite spadne a po spustení (a snahe o zatvorenie pomocou gesta) sa tablet automaticky reštartuje. Táto aplikácia môže mať spojitosť s webovou aplikáciou Enroll iPad, ktorá sa nachádza na iPadoch v Apple Store.

Smart Sign
iOS Diagnostics

Aplikácia určená na diagnostiku zariadenia, ktoré odnesiete do Genius Baru so žiadosťou o vyriešenie problému. Aplikácia je spustená na zariadení pracovníka Genius Baru, ktorý na ňom vygeneruje unikátny „tiket“. Tento tiket funguje jednorázovo a užívateľ, ktorý má problémy so svojim zariadením, sa k nemu môže pripojiť pomocou adresy v znení diags://. Aplikácia zároveň spolupracuje so skrytou aplikáciou, ktorá sa nachádza na každom jednom iOS zariadení na svete. Pracovníci Genius Baru tiež pracujú s aplikáciami iRepair a MobileGenius. Tá slúži na organizačné účely týkajúce sa stretnutí so zákazníkmi.

iOS Diagnostics iPad
iOS Diagnostics
Radar

Aplikácia, ktorá slúži pre vývojárov pracujúcich v Appli. Táto aplikácia funguje veľmi podobne ako Bug Reporter, až na to že je upravená pre potreby zamestnancov a teda obsahuje oveľa väčšie možnosti a privilégiá, než aké majú bežní vývojári, ktorí mali v beta verziách iOS nainštalovanú utilitu Bug Reporter. Tomu prislúcha zaujímavá ikonka, na ktorej nájdeme mravcožrúta. Aplikáciu je možné získať buď z obchodu Switchboard alebo je súčasťou zamestnaneckej verzie iOS.

Radar Web AppConference

Táto aplikácia slúži ako komunikačný nástroj pre zamestnancov spoločnosti Apple, ktorý im umožní komunikovať o pracovných veciach. V prípade, že užívateľ nemá dostatočné privilégiá, respektíve nie je zamestnancom, aplikácia automaticky vypíše, že nie je účastníkom žiadnych „konferencií“ a mal by kontaktovať administrátora „konferencie“.

Conference - Loading
Conference - error

Receipts:

Išli ste na obed s obchodným partnerom alebo ste za vlastné peniaze platili niečo iné, čo súvisí s vašou prácou? Ak áno, potom ako zamestnanec Applu máte nárok na preplatenie týchto výdajov. Ako dôkazy o nákupoch by ste mali mať na svojom zamestnaneckom iOS zariadení nainštalovanú aplikáciu Receipts, ktorá nahráva účty na server a Apple tak vie, akú čiastku vám má preplatiť.

Receipts
Receipts

*Zdroj: iDownloadBlog; The iPhone Wiki

Dnes nejčtenější

.