Zavřít reklamu

apple_logoKto pozná históriu spoločnosti Apple, potom vie, že v minulom tisícročí si spoločnosť prešla obdobím, kedy experimentovala s naozaj veľkým množstvom produktov. Portfólio dnes už nie je také veľké ako v minulosti, no rozrastá sa do podoby, kedy už Apple nevyrába len počítače, ale aj dva rôzne veľké telefóny, možno tri rôzne veľké tablety a hotovú kolekciu hodiniek. Lenže ide o produkty, s ktorými sa začal Apple pohrávať len v posledných rokoch? V skutočnosti nie a množstvo dnešných produktov, ako je telefón, tablet alebo hodinky, Apple vyvíjal už v minulosti, aj keď je jasné, že vtedy tieto produkty neponúkali také funkcie ako dnes.

Tu môžete vidieť kolekciu produktov, respektíve prototypov, na ktorých Apple v minulosti pracoval a ako je vidieť, za bránami dizajnérskeho štúdia sa vtedy zrodili primitívne inteligentné hodinky, vďaka ktorým mohli ich užívatelia volať. K tomu ale museli nosiť dodatočný headset a povedzme si, Apple by neprerazil s hodinkami, kvôli ktorým by sme vyzerali ako piloti.

Apple Watch prototype
Apple Phone

Možnosť telefonovať a celkovo preraziť na vtedy vznikajúcom trhu s mobilnými telefónmi je dôkazom toho, že Apple už vtedy videl potenciál v niečom, čo ovládne svet. Prvé telefóny od Apple vyzerali byť celkom malé a medzi modelmi nechýbal ani vyklapací model, ktorý by v tej dobe určite zožal úspech. Len je otázkou, koľko by pri takej tenkosti vydržal. Možno by sme už vtedy počuli o úžasnej 10-hodinovej výdrži? Každopádne, mobilné telefóny podľa Applu sa vtedy mohli nachádzať aj na pracovnom stole, kde mal takýto telefón tvar elegantného stojanu, ktorý by vyzeral zaujímavo pri novom iMacu s Retina displejom.

Apple Clamshell Phone prototype
Apple Phone prototype
Apple Macintosh tablet / Apple Bashful

Vtedajšie telefóny síce neboli dotykové, no Apple sa už s dotykovými technológiami vtedy pohrával a to u tabletov, ktoré vtedy úplne inak, než dnešné iPady. Tablety totiž obsahovali klávesnicu a plnohodnotný Mac OS (Surface!) a preto sa mohol vtedajší koncept nazvať Macintosh. Apple nakoniec dotykový Macintosh nepredstavil, predstavil však prenosný Macintosh Portable a pokiaľ si odmyslíme váhu 7 kilo, potom sa jeho snaha naozaj vyplatila!

Apple Macintosh tablet
Apple Bashful prototype
Apple Lisa Workbench

Apple vás v tej dobe chcel do svojho ekosystému vtiahnuť o trochu inak, než dnes a namiesto toho, aby vám ponúkol ekosystém softvéru a funkcie ako Continuity a Handoff, vtedy by vám bol ochotný ponúknuť celý pracovný stôl navrhnutý v duchu Apple Lisa. Teda, nevieme koľko by takýto stôl stál, ale je celkom možné, že by sme si zaň priplatili viac, než za stôl v Ikei. Na druhú stranu, nájdete na ňom počítač Lisa, monitor, telefón, tlačiareň, reproduktor, myš a aj klávesnicu, ktorá bohužiaľ nevyzerala dvakrát použiteľne. Ale ako dizajnový doplnok bola pekná.

Apple Lisa Workbench
Apple Mouse

Spoločnosť Apple samozrejme vyvinula svoju ikonickú myš s jedným tlačidlom, keďže Steve Jobs vtedy zastával myšlienku, že myš by nemala mať viac ako jedno tlačidlo a presne v tom duchu sa niesli aj ďalšie prototypy myší, ktoré ale Apple nikdy nevyrobil a tak ostali vždy len vo fáze konceptu. Niektoré myši vyzerali zaujímavo, no niektoré boli celkom klasické. A nechýba tu ani stylus pre tablety ako bol vyššie spomenutý Bashful.

Apple Mouse snow white prototype
Apple Jack

Dali by ste si ich do uší? Ak áno, tak potom by ste zrejme počuli bzučanie. V skutočnosti sa totiž jedná o elegantne spracované koncovky pre káble, ktoré sa mali pripojiť k Macintoshu.

Apple Jacks 1983

Dnes nejčtenější

.