Zavřít reklamu

SSD WRK 128GB Pokud se o problematiku SSD v počítačích Mac zajímáte, pak jistě víte, že Apple nepodporuje TRIM pro jiné disky, než pro ty, které si můžete do počítače nechat nainstalovat přímo od Applu při konfiguraci počítače. Problém je v tom, že tyto disky jsou pomalejší než některé konkurenční modely a navíc jsou poměrně předražené. Již v OS X 10.6 se objevilo řešení tohoto problému díky aplikaci Trim Enabler, která je stále ještě dostupná a díky aktualizacím funguje i na novějších verzích OS X, včetně Yosemite.

TRIM je poměrně důležitý a umožňuje disku pracovat stejně rychle jako na začátku i po několika měsících nebo letech provozu a to díky tomu, že systém komunikuje s diskem a informuje jej o tom, které datové bloky jsou volné a nejsou využívány. Příkaz TRIM slouží k tomu, aby mohl SSD disk alokovat rozložení zápisů a docházelo tak k rovnoměrnému opotřebení datových buněk v disku, což vede k delší životnosti disku a zejména k tomu, že nedochází postupem času k jeho zpomalování. Pokud TRIM nemáte aktivní, pak se za pár let může stát, že zjistíte, že je váš počítač s SSD najendou stejně rychlí jako v době, kdy v něm byl pevný disk.

Rakouská společnost Angelbird nyní představila SSD disky s nativní podporou TRIM pro OS X, díky kterým nemusíte používat žádný Trim Enabler a můžete se spolehnout, že i tak, bude váš disk podporovat TRIM v OS X. Není však příliš jasné, jakým způsobem se pánům z Angelbird podařilo dosáhnout nativní podpory Trimu na Macu a na dotazy médií nereagují. Francouzský server Macbidouille však uvedl, že AngelBird vyrobili disk, který se před systémem tváří jako originální SSD od Applu, díky čemuž jej OS X podporuje pomocí TRIM, ovšem pokud je tomu skutečně tak, pak je možné, že tuto funkci Apple zamezí. Disky Angelbird SSD jsou k dispozici ve třech kapacitách 128GB, 256GB a 512GB s tím, že cena startuje na 99,99$ a zakoupit je můžete přímo zde. Pokud se vám nechce hned investovat do nových disků, pak je pro vás připraven článek o tom, jak optimalizovat OS X pro SSD disky a jak využít TRIM i na nepodporovaných discích!

1076565

Dnes nejčtenější

.