Zavřít reklamu

OS X Yosemite na novějších přístrojích spolehlivě a plynule, ale na těch starších už to taková paráda být nemusí a uživatel se může potkat s problémy a nepříjemnostmi. Přece jenom byl Apple velkorysý – nejnovější systém je kompatibilní i s některými modely z roku 2007. Důvodem zpomalení a špatné zkušenosti může být několik různých faktorů, ale možná budete překvapeni tím, kolik toho můžete zlepšit pár triky, které si v tomto článku podrobně připomeneme. Pozorně následujte tyto kroky a uvidíte, že váš Mac se ale alespoň lehce zrychlí.

1) Zrušte různé efekty a průhlednost

Součástí Yosemite je několik efektů, které ale nemají žádný účel, slouží pouze jako designový doplňek. Pro tyto vychytávky je ale potřeba dostatek výkonu, což může starší modely negativně poznamenat.

  • Klikněte na  Apple menu, poté na Nastavení systému a na “Zpřístupnění
  • Vyberte “Displej” a klikněte na “Omezit průhlednost
Screen Shot 2014-10-26 at 11

Pokud chcete, aby se váš Mac zrychlil, tak tento krok musíte následovat. Právě průhlednost oken a tabů potřebuje spoustu výkonu. Slouží pouze jako designový prvek, a tak o nic nepřijdete. Ještě jeden další tip ohledně průhlednosti: stejně jako v iOS tak i v Yosemite je volba zvýšit kontrast (v “zpřístupnění”). Zapnutí této volby vám může pomoci se čtením textu a tlačítek.

2) Vypněte nepotřebné widgety a přídavky v notifikačním centru

Widgety v notifikačním centru mohou být nápomocné, ale je jasné, že potřebují nějaký výkon systému. Pokud je tedy nepoužíváte, tak je vypněte a pocítíte drobné zrychlení.

  • klikněte na  Apple menu a jděte do nastavení systému a do “Rozšíření
  • klikněte na “Dnes” v levé části menu a odkliknete všechny volby, které nepotřebujete (počasí, akcie, sociální sítě, upozornění)
Screen Shot 2014-10-26 at 11

3) Ukliďte si položky na hlavní obrazovce

Každá ikona na hlavní obrazovce potřebuje určitý výkon a paměť systému. Dobrým řešením je tedy mít všechno zorganizované ve složkách, což vám pomůže i v celkové orientaci a produktivitě.

clean-up-messy-desktop-of-icons

4) Změnte minimalizování oken na “Scale effect”

Yosemite se samozřejmě po vzoru svého bratra iOS také zaměřuje na efekty. Ty ale k ničemu vlastně nejsou, slouží jen jako zpestření. Vypnutím těchto efektů se rychlost minimalizování oken zvětší a pocit z plynulosti bude lepší.

  • klikněte na  Apple menu a následně na Nastavení systému
  • klikněte na “Dock” a poté na “Zmenšení” vedle “Minimalizovat okna do ikon aplikací
Screen Shot 2014-10-26 at 11

5) Zkontrolujte Activity Monitor 

Activity Monitor vám ukáže, jak na tom váš Mac po stránce výkonu je. Řekne vám jak je na tom CPU, paměť, disk a tak dále. Pokud chcete zjistit, co zpomaluje váš Mac, tak tuto aplikaci určitě zkontrolujte.

  • podržte Command + mezerník ke spuštění Spotlight, napiště Activity Monitor a klikněte na zobrazenou možnost
  • klikněte na CPU položku po uspořádání položek podle toho, jakou část procesoru využívají
Screen Shot 2014-10-26 at 11

Možná uvidíte, jak vám stránka v Safari spotřebovává 95% CPU, čehož se zbavíte klasickým zavřením zmíněné stránky. Možná ale uvidíte i jiné aktivity, jako například mds nebo mdsworker, které běží pro to, aby zkontrolovaly hard disk. Tyto položky běží často po updatu systému nebo po prvním připojení externího zařízení k Macu. Nechte tyto aktivity bežet, jelikož jsou potřebné a po nějakém čase zmizí.

6) Zrychlete načítání nového okna Finder změněním položky All My Files 

All My Files je chytrá složka, kterou používá Spotlight k tomu, aby se dostal ke všem souboroů uživatele. To může být užitečné, ale na starších zařízeních to může zdelšit čas načítání nového okna u Finder. Tím, že změníte cílovou položku po vytvoření nového okna, se načítání zrychlí.

  • klikněte na Finder a poté na nastavení
  • Nastavte “V novém oknu Finder vždy otevřít” na Plochu, Dokumenty nebo jakoukoli jinou složku
  • klasicky zavřete nastavení
new-finder-windows-open-desktop

Co dál?

Tyto kroky by vám měli pomoct se zrychlením a větší plynulostí systému (zvláště první uvedený krok). Pokud se i tak váš Mac seká a nejste spokojeni s výkonem a s celkovou zkušeností, tak zkuste čistou instalaci OS X Yosemite. Tento postup ale vyžaduje zálohu současného systému a také určitý čas. Pro tento krok se tedy rozhodněte pouze, pokud už nemáte žádnou jinou možnost. Také můžete provést downgrade zpět na Mavericks, k čemuž ale musíte mít Mavericks Time Machine zálohu.

Dnes nejčtenější

.