Zavřít reklamu

Smartphone se v posledních letech stal nedílnou součástí našich životů a koukání a displej železným zvykem. Vždyť je potřeba zkontrolovat nejnovější zprávy, lajky na Facebooku a Instagramu, aktuální tweety, pořídit selfie… Když však telefonu věnujeme větší pozornost než svému okolí, nemusí to skončit dobře. Na to se snaží v kampani #ItCanWait upozornit soudobá média.

Video, zachycující situace, kdy se majitelům telefonů nevyplatilo ustavičné zírání na displej krutě nevyplatilo, může zpočátku působit spíše vtipně. S posledním záběrem vám však dojde, že člověk by se neměl přehnaně věnovat mobilu tehdy, kdy někam jde. A už vůbec ne, když řídí. Jediné odepsání na textovku, možná i jediný pohled na displej může mít nedozírné následky.

Podle statistik Národní bezpečnostní rady USA bylo součástí 28% všech tamních dopravních nehod používání telefonu za jízdy – konkrétně většinou psaní textových zpráv. Smartphony se tedy zařadily po bok alkoholu a nadměrné rychlosti na žebříček nejčastějších příčin smrtelných autonehod. Podle statistik jsou pak obzvláště neopatrní zejména mladí řidiči. Mezi nejčastější aplikace, používané za volantem, patří WhatsApp.

Odborníci tvrdí, že multitasking u lidí je mýtus – a dvojnásob to platí za volantem. Náš mozek dokáže přeskakovat od jednoho úkolu ke druhému, ale nezvládne jich spravovat více najednou, obzvlášť, když každý z úkolů vyžaduje naši stoprocentní pozornost. Pokud telefonujeme, klesá naše pozornost v oblasti pohybu o více než 33%. Hashtag kampaně #ItCanWait je tedy více než výstižný – když řídíme, telefon může počkat.

Texting While Driving fb

Zdroj: Safelyhome

Dnes nejčtenější

.