Zavřít reklamu

tim_cookTim Cook, CEO společnosti Apple se setkal se CEO a zakladatelem společnosti Alibaba Group Holding, kterým je Jack Ma. Bloomberg TV tuto událost komentuje jako velmi významné setkání, které by mělo být přínosné pro obě společnosti, tedy jak pro Apple, tak i pro Alibaba. Abychom si ozřejmili o co se jedná a proč akcie Applu poletí v následujících hodinách opět nahoru, pojďme se podívat na to, kdo vlastně je Jack Ma a jeho společnost. Alibaba Group Holding je jedna z největších společností v Číně a také jedna z největších společností na světě.

Setkání představitelů Applu a Alibaba by mělo vést k dohodě o oboustranné spolupráci, při které by se měl Apple prosadit v Číně, což je jak sám Tim Cook uvedl nejdůležitější trh dneška a následujících let a Alibaba by se měla prosadit v USA. Alibaba Group totiž ovládá drtivou většinu internetového obchodu v Číně a Applu by měla společnost pomoci s propagací a prodejem výrobků v Číně i mimo tradiční obchody Apple Store. Ačkoli je Alibaba skutečně obrovskou společností, v USA se ji zatím nepodařilo expandovat podle představ a s tím by na oplátku měl pomoci Apple.

Tim Cook uvedl, že v příštích dvou letech chce zdvojnásobit počet kamenných obchodů v Číně. Apple však samozřejmě potřebuje také násobit prodeje v B2C sektoru na internetu a jedničkou na trhu v Číně je v tomto směru obchod Tmall.com, který patří právě Alibaba Group. Společnost je v Číně skutečně extrémně silná a v podstatě ji není s čím v ČR nebo SR ani přirovnat. Ani Alza totiž neovládá zdaleka tolik trhu v ČR a SR jako Alibaba v Číně a Apple bude potřebovat právě pomoc této společnosti pro online prodeje. Naopak Apple by pak měl pomoci Alibaba Group růst v USA, což však vude mnohem složitější než pomoci Applu v Číně.

All-companies-in-Alibaba-Group

*Zdroj: insidermonkey.com

Dnes nejčtenější

.