Zavřít reklamu

JBL HorizonS reproduktormi sa dnes stretávame naozaj všade. Máme ich v notebooku, v iPhone, v obývačke alebo aj pri posteli, kde sú súčasťou budíku. A nové JBL Horizon je presne to, čo by mohlo stáť na vašom nočnom stolíku v prípade, že vám záleží na tom, aký zvuk vás ráno zobudí. Predsa len, bzučanie budíku sa môže človeku páčiť maximálne tak v piatok keď už vie, že ho večer čaká telka a vychladené pivo. No a JBL Horizon je reproduktor, ktorý by mohol zmeniť názor na zobúdzanie sa aj počas ostatných štyroch pracovných dní, obzvlášť v pondelok. Podarí sa mu to však?

V prvom rade budete musieť nastaviť budík, ak teda chcete JBL Horizon používať na jeho primárny účel. Budík začnete nastavovať pomocou tlačidla na spodku reproduktoru, kde je mimo iného možné zmeniť aj čas z letného na zimný – čo vzhľadom k tomu, že sa menil tento týždeň, je celkom praktické, nakoľko sa tu čas nezmení automaticky. Pozitívnou správou je snáď len to, že čas zmeníte tlačidom a nebudete musieť prenastavovať celé zariadenie. Na vrchnej strane reproduktoru sa pre zmenu nachádza ono legendárne tlačítko „Snooze“, ktoré tu však má dvojaké využitie. Okrem toho, že uspíte budík, zároveň môžete zapnúť svetlo na zadnej strane reproduktoru. Tým sa vlastne môžeme rovno pustiť do popísania dizajnu.

Ako som spomenul, na zadnej strane sa nachádza silnejšie kruhové svetlo, ktoré je dostatočne silné na to, aby nahradilo lampičku na nočnom stolíku. JBL tu nezabudlo na efekty a aj preto sa toto svetlo zapne a vypne s postupným nábehom svetla, nie okamžite. Toto svetlo môžete zapnúť práve s pomocou spomínaného veľkého tlačidla, ktoré sa nachádza na vrchu tohto kruhového reproduktoru/budíku. Tlačidlo je gumené presne tak ako celý bok reproduktoru, čo je z hľadiska dizajnu veľmi dobrým nápadom. Pokiaľ nepočítame tlačidlo pre uspanie a pre zapnutie svetla, potom sa všetky tlačidlá nachádzajú pod touto gumou a dizajn je tak veľmi čistý. Takýmto spôsobom je ukrytých celkovo 10 tlačidiel. Okrem tlačidiel pre zmenu hlasitosti sa tu nachádza tlačidlo pre zapnutie/vypnutie FM, pri ktorom sa tiež nachádzajú tlačidlá pre preladenie stanice. Tieto tlačidlá zároveň fungujú ako ovládanie skladieb pre iPhone alebo iPod, podľa toho aké zariadenie si k reproduktoru pripojíte cez Bluetooth. Bluetooth môžete zapnúť taktiež vo vrchnej časti JBL-ka. Nakoniec sa na zadnej strane nachádza tlačidlo pre „nočný režim“, u ktorého si môžete následne zvoliť, ako dlho má byť zapnutý (od 5 do 90 minút).

JBL Horizon

Samozrejme sa jedná o reproduktor na nočný stolík a preto na ňom nesmie chýbať budík. JBL Horizon ponúka dva rôzne budíky, u ktorých si môže užívateľ nastaviť čas a dni, v ktorých sa bude zapínať a tiež sa tu dajú meniť zvonenia. JBL, respektíve Harman, je spoločnosť zaoberajúca sa zvukom a preto zabudnite na to, že by vás ráno budilo bzučanie ako kedysi. Pravda, nájdete tu pípanie, ale to sa nachádza až na poslednom mieste, keďže JBL dáva prednosť trom vlastným zvoneniam, vášmu playlistu na iPhone a v rádiu. Bohužiaľ, aj keď JBL vynaložilo snahu a vytvorilo tri rôzne štylizované budíky, po stránke kvality zvuku tieto zvonenia šumia – a to sa vám v prípade, že počúvate hudbu z iPhone alebo z rádia, nestane. (Na druhú stranu, je možné že tento problém bude vo finálnom výrobku odstránený, keďže sme mali na recenziu len predpredajnú vzorku)

Tým sa vlastne dostávame k hlavnému bodu recenzie a to ku kvalite zvuku. Vo vnútri tohto obrovského kolesa sa nachádzajú dva 5-wattové reproduktory, ktoré ponúkajú vysokú kvalitu zvuku a keď si ich porovnám s JBL Charge 2, potom je počuť rozdiel. Pri nižších hlasitostiach sú basy silnejšie, no čím je vyššia hlasitosť, tým viac sa vytrácajú. Keď potom pustíte hudbu z iPhone pri 100% hlasitosti a na reproduktore nastavíte úroveň hlasitosti 16 (maximum), tak už nie je počuť prakticky žiadne basy a počujete len výšky a stredy. Toto zamrzí v prípade, že už ste vstali a chcete počúvať hudbu nahlas. Počas spánku si však vystačíte s nižšou hlasitosťou, pri ktorej bude počuť aj basy. Optimálnou voľbou, ktorá poskytne nielen basy, ale aj celkom vysokú hlasitosť a zaručene vás zobudí, je úroveň hlasitosti 7. Čo rozhodne poteší je, že kvalita zvuku si udržuje rovnakú úroveň pri všetkých žánroch a tak keď si tu pustíte ten kontroverzný album od U2, kvalita zvuku nebude znieť plechovo ako pri prenosných reproduktoroch. Kvalitou sa teda zvuk môže zaradiť do kategórie bežných rádií, čo pokladám za nadpriemer vzhľadom k tomu, že sa rozprávame o budíku.

JBL Horizon

Na prednej strane sa okrem reproduktoru nachádza aj monochromatický displej, na ktorom vidí človek všetko dôležité – čas, dátum, zapnuté budíky, Bluetooth, FM a v závislosti od činnosti sa tu tiež ukazuje ďalší potrebný text ako napríklad frekvencia, hlasitosť alebo zvonenie, ktoré vás má zobudiť. Displej nie je dotykový a úprimne, ani mi nevadí že sa človek nemôže dotýkať skla ešte aj na svojom budíku. Na záver by som k nemu dodal, že je jasný presne tak, ako sa dá očakávať. Pozrime sa však na novinku, ktorá ma upútala najviac z hľadiska „features“. Na ľavom boku reproduktoru sa nachádza dvojica USB portov, ktoré slúžia k tomu, aby človek začal nabíjať svoj iPhone a iPad a uvoľnil tak miesto v zásuvkách. Toto beriem ako veľmi dobrú vlastnosť vzhľadom k tomu, že v prípade že je pri posteli prítomných menej zásuviek, tak môže človek cez jednu zásuvku pripojiť až tri zariadenia. Jedná sa o dva USB porty schopné prenášať elektrinu pri 1 ampéri a 5 voltoch. Rýchlosť nabíjania je tu celkovo rýchla a osobne mám pocit, že k plnému nabitiu iPhone dôjde asi do jednej hodiny.

Resumé

Keď si teda zhrnieme všetky vlastnosti JBL Horizon, človek nájde tri hlavné dôvody, prečo by si mal kúpiť práve tento reproduktor. Prvým dôvodom je, že užívateľ dostane budík s pekným dizajnom, dobre čitateľným displejom a jednoduchým ovládaním. Po dizajnovej stránke je síce reproduktor o niečo väčší, než by sa dalo očakávať, ale myslím si, že keď má človek väčší nočný stolík, tak by rozmery nemali byť zásadným problémom. Ako som spomenul, JBL Horizon tvoria dva 5-wattové reproduktory, medzi ktorými sa nachádza dobre čitateľný monochromatický displej. Ten zobrazuje všetky dôležité informácie a človek na ňom vidí, či má zapnutý jeden alebo dva alarmy alebo či hudba ide cez Bluetooth alebo z FM rádia. Horizon má pamäť na 5 staníc, pričom frekvenčný rozsah predstavuje 78 až 108 MHz. Po stránke zvuku je reproduktor veľmi dobrý, obzvlášť keď vezmeme do úvahy že sa celý čas rozprávame o budíku. Kvalita zvuku je na veľmi dobrej úrovni a aj keď ide o zostavu 2x 5 W, osobne som si všimol rozdiel v porovnaní s JBL Charge 2, ktoré sme recenzovali pred pár týždňami. Kvalita zvuku je skvelá pri všetkých žánroch a narozdiel od Charge 2, toto nie je reproduktor určený na elektronickú hudbu. Keď si tu teda pustíte U2, rozhodne nebudete počuť plechový zvuk gitary. Na druhú stranu, nečakajte ani to, že pôjde o kvalitu audiofilnú, predsa len taká zostava stojí oveľa viac než JBL Horizon. No a tretím zásadným dôvodom je, že získate do svojej spálne dva nové USB porty, ktoré je možné použiť na nabíjanie svojich iPhonov alebo iPadov. Toto beriem ako veľké plus aj ja, keďže mám pri posteli len malé množstvo zásuviek a mám do nich permanentne pripojenú nabíjačku pre iPhone, iPad a MacBook. No a ešte aj stolnú lampu. No a kedy sa začne JBL Horizon predávať? Presne takto o mesiac, vďaka čomu sa naskytá možnosť dopriať si toto nové JBL-ko pod Vianočný stromček.

  • JBL Horizon si můžete předobjednat na vzdy.sk za cenu 99€ přímo zde.
JBL Horizon

Dnes nejčtenější

.