Zavřít reklamu

iPad mini 3Hned, jak byl iPad Air 2 oznámen, nebylo co řešit. Už spoustu měsíců mi bylo jasné, že si nadcházející generaci tabletu od Apple pořídím. Konečně je to tady, iPad Air 2 leží na stole a já si můžu užívat všechny nové funkce a hlavně rychlost (k tomu se ještě dostanu). V nadcházejících dnech budu tablet pečlivě testovat, vyzkouším všechny novinky a nakonec dám dohromady recenzi. Nejdříve si ale přečtěte, jaké jsou první dojmy po 24 hodinách používání!

Na tento model přecházím z iPad 3. Podle mého názoru se tento tablet ze strany Apple moc nepovedl. Nechápejte mě špatně, pořád šlo ve své době o skvělý produkt. Apple ho, pokud si dobře pamatuju, vydal v březnu, což tenkrát byla klasická doba pro vydávání iPadů. Na podzim téhož roku ale Apple všechny překvapil a s vydáním iPhone 5 najednou oznámil i iPad 4 a iPad 3 vyřadil z nabídky (i když byl starý pouze půl roku). iPad 3 tedy najednou byl mrtvý produkt a slepá větev, což se v dalších updatech iOS projevovalo například vynecháním určitých funkcí. S iOS 8 se tablet nehorázně zpomalil. Celková zkušenost byla opravdu špatná, všechno trvalo strašně dlouho, prostředí se sekalo, aplikace padaly… Dá se říci, že se mi iPad znechutil (i proto, že po čase díky mé nešikovnosti křupul displej). Najednou jsem neměl radost ho používat, jelikož jsem věděl, že s ním budou problémy. Čím dál víc jsem se snažil používat více můj Mac. Proto jsem se na tento nový model tak těšil.

ipad air 2

Důležité je také říct, pro co tablet využívám. Říká se, že iPad je určený pro konzumaci obsahu, ne pro jeho vytváření, což ale pro mě rozhodně neplatí. iPad je nepostradatelnou součástí mého školního života. Slouží pro zaznamenávání poznámek, čtení PDF souborů a knih, vyhledávání informací, focení dokumentů, sledování videí a tak dále.

Rychlost

Rychlost a plynulost systému je pro tyto úkoly nezbytná. To splňuje iPad Air 2 maximálně. Odezva je okamžitá. Multitasking, přecházení z aplikace do aplikace, načítání stránek, hraní her, všechno je bleskově rychlé. Ještě jsem se nesetkal s jediným zádrhelem (pouze jednou spadla aplikace App Store). Je vidět, že A8X procesor je opravdu pořádně silný. 2 GB RAM cekový pocit také zlepšují, přece jen byla tato změna pro chod hodně aplikací najednou nutná. Dalším velkým zlepšením je nová Wi-Fi, která vše stahuje neuvěřitelně rychle a spolehlivě. Všechny změny co se týče vnitřní výbavy chválím a dávam Apple jedničku.

ipad air 2

Design

iPad Air 2 je opravdu tenký. Je nejtenčím tabletem na světě, a to je pořádně znát. Není problém ho držet dlouhé hodiny v ruce, jelikož je strašně lehký a tenký. Zde, narozdíl u iPhone, ztenčení těla přístroje vítám. Nedává mi moc smysl, jak moc Apple ztenčil iPhone 6. Telefon se používá spíše na kratší úkoly než iPad, na kterém se kouknete na film nebo přečtete knihu. S tenkostí těla přicházejí ale kompromisy – hlavně baterie. Docela jsem se zhrozil, když jsem se dozvěděl, že iPad Air 2 má kapacitu baterie pouze 7340 mAh (iPad Air má kapacitu 8827 mAh). Apple ale vysvětlil, že by nový model měl poskytnout 10 hodin webu na Wi-Fi, což říkal i minulý rok. Recode nicméně zjistili, že iPad Air 2 vydržel 10 hodin a 37 minut, což je o 86 minut méně než iPad Air, který vydržel 12 hodin a 13 minut. Na výdrž jsem tedy zvědavý, rozepíšu se o ní v recenzi.

ipad air 2

Dalšími změnami jsou nové průduchy reproduktorů. Zvuk mi přijde stejný jako u iPad 3 (této oblasti by se Apple mohl věnovat trochu více), všiml jsem si ale jedné poněkud nemilé věci. Když je hlasitost na vysoké úrovni, tak z toho celý iPad vibruje, a to hodně. Nevím, jestli se toto dělo i na loňském modelu, ale na iPad 3 jsem nic takového nezaznamenal. Zajisté je to způsobené tenkostí přístroje, dokážu si ale představit, že spoustu lidí to při sledování filmů a videí bude pořádně otravovat. Novinkou je také vynechání tlačítka pro zapnutí tichého režimu, což mi hodně chybí. Několikrát jsem se dnes v hodinách přístihl, že jsem se chtěl ujistit, že jsou zvuky vypnuté (přece jenom není nic trapnějšího než když vám během výuky o Severní Koreji začne vyzvánět zařízení). Tato změna mě tedy mrzí. Navíc se mi zdá, že jsou tlačítka hlasitosti výše než před tím, takže místo toho, abych hlasitost zvýšil, ji snižuji, jelikož tlačítko pro snížení je na místě, kde bývalo tlačítko zvýšení hlasitosti. To je ale otázkou zvyku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Touch ID

Apple do tohoto modelu přidal senzor otisků prstů, na který asi spousta uživatelů čekala. Je to příjemný bonus, dovolím si ale tvrdit, že ho nebudete používat tak moc, jako na iPhone. Když totiž tablet vemete do ruky, home tlačítko s Touch ID je na spodní straně, což je celkem daleko od vašich prstů. Stalo se mi tedy, že jsem raději zadal kód, než abych se neohrabaně snažil dosáhnout na senzor. Jinak ale Touch ID funguje spolehlivě a usnadní vám otravné zadávání hesla v App Store či v určitých aplikacích.

Displej

Na nový displej jsem se hodně těšil, jelikož jsem četl, jak například na The Verge říkali, že je neuvěřitelný a o dost lepší než dřív. Podle tohoto serveru má člověk navíc pocit, že se pixelů dotýká. Mně teda ale rozhodně nepřijde, že se pixelů nedotýkám. Displej je parádní, avšak změna to není obrovská a úchvatná. U iPhone 6 a hlavně 6 Plus je displej na úplně jiné úrovni (což je ale jasné, hodnota PPI je přece jen jinde). Nová je i anti-reflexní vrstva, která by měla zlepšit čtení na přímém světle a slunci. Lehké zlepšení skutečně vidět je, ale zázraky nečekejte, se čtením venku budete stále mít problémy.

Fotoaparát

K vyzkoušení fotoaparátu jsem se zatím moc nedostal, budu se mu více věnovat v recenzi, avšak zlepšení oproti iPad 3 je jasné na první pohled. Fotoaparát nebudu používat na běžné focení, přece jen je to tablet. K čemu se mi ale bude hodit, je skenování dokumentů, a tak nový fotoaparát vítám. Co je ale zábavné a příjemné, je přidání nových funkcí jako Time-Lapse, Slo-Mo nebo Burst Mode. Jako malou ochutnávku přikládám pár fotografií, které jsem pořídl pomocí iPad Air 2. Přední kamerka má být také lepší, při používání FaceTime jsem ale nějaký pokrok nepostřehl.

 

IMG_1347
IMG_1344
IMG_1346

Celkově mi zatím iPad Air 2 připadá senzační. To, jestli si tuto chválu opravdu zaslouží, zjistíte v recenzi!

Dnes nejčtenější

.