Zavřít reklamu

OS X Yosemite iconAplikace s názvem Náhled umožňuje jednoduché úpravy fotek a PDF dokumentů, které jsou ve většině případů pro běžné uživatele dostačující. Bohužel aplikace neobsahuje možnost sloučit dvě nebo více fotek vedle sebe nebo pod sebe. Popravdě jsem prozatím neobjevil žádný způsob, jak tento problém vyřešit pomocí nástrojů, které mi OS X v základě nabízí. Samozřejmě lze použít aplikace třetích stran, může se ovšem stát, že v momentální situaci nemáte čas nebo prostředky shánět nějakou další aplikaci, která by vám to umožnila. A na takové případy je tu vcelku jednoduchý, avšak né příliš efektivní způsob, jak fotky nebo obrázky spojit.

Pro naše účely nám bude stačit jednoduchá aplikace TextEdit, která je již v systému obsažena. Spustíme jí v Launchpad –> Jiné –> TextEdit. Je možné také použít Spotlight, který vyvoláme klávesovou zkratkou cmd + mezerník nebo klikneme na lupu, která se nachází v pravé horní části obrazovky v menu baru a po vyvolání Spotlightu napíšeme aplikaci, kterou chceme spustit (v našem případě TextEdit) a stiskneme enter.

Snímek obrazovky 2014-10-21 v 19.35.05

Po stuštění aplikace TextEdit je postup jednoduchý. Stačí ty obrázky, které chcete spojit přesunout do aplikace dát je buďto vedle sebe nebo pokud je chcete mít pod sebou, tak mezi nimi odřádkovat pomocí klávesy enter. Pokud budete s výsledekem spokojeni, zbývá už jen obrázek vystřihnout. Použijeme tedy klávesovou zkratku cmd + shift + a vybereme požadovanou oblast, kterou chceme vystřihnout. Výsledný obrázek se uloží na plochu a pomocí aplikace Náhled ho můžeme ještě ořezat nebo zmenšit. Před přidáním obrázku do TextEditu ještě doporučují zmenšit si obrázky v Náhledu na stejnou nebo přibližně stejnou velikost.

Samozřejmě se nejedná o příliš efektivní a ideální způsob. Především ne v případě, že chcete mít výsledný obrázek ve vysokém rozlišení, ale na jednoduché spojení je tento postup dostačující. Tímto bych chtěl vyzvat čtenáře k doporučení nějakého dalšího způsobu, jak spojit obrázky jen pomocí nástrojů, co nám Mac Os X nabízí v základu. Za tyto příspěvku budu velice vděčný a rád se naučím něco nového a prospěšného.

Dnes nejčtenější

.