Zavřít reklamu

John_sculleyBývalý CEO společnosti Apple John Sculley se pro The Loop rozvyprávěl o tom, jak Apple prodává zážitky a co za celým tajemstvím úspěchu reklamních kampaní stojí. John Sculley, který vedl společnost Pepsi se dostal do Applu díky Stevu Jobsovi, který se jej jednoznačně zeptal, zda chce do konce života prodávat sladkou vodu nebo měnit svět. John chtěl změnit svět, ovšem nejvíce změnil samotný Apple, ze kterého vyštval dokonce i samotného Steva Jobse, to už je však jiný příběh. Nyní se podívejme na to, jak John Sculley popisuje reklamní úspěch Applu.

„Když jsem se setkal se Stevem Jobsem poprvé, dlouho předtím, než jsem přijal pozici v Applu, začali jsme poznávat jeden druhého. Steve byl fascinován myšlenkou prodávat svůj počítač s názvem Macintosh, který ještě nebyl dokončen. Steve chtěl používat marketingovou techniku, kterou jsme používali v souboji, který byl známý jako Cola Wars, tedy v souboji Pepsi proti Cole, Steve miloval Pepsi Challenge. Řekl jsem: „Steve, to co jsme se naučili je, že všechno je o zážitcích. Nikdy nemluvíme o podrobnostech produktu, můžeme se jen snažit zachytit zážitek.

O několik let později jsme představili první Macintosh spolu s reklamou na Superbowlu, která nese název 1984 a co bylo pozoruhodné na této reklamě, zejména pro high-tech produkt je fakt, že jsme ani jednou neukázali produkt ani jsme neuvedli žádné technické specifikace. To co jsme udělali bylo, že jsme prodali zkušenost s tím, že se stane něco neuvěřitelného 24. ledna 1984. Stalo se to jednou z nejlegendárnějších reklam všech dob a bylo to vlastně inspirováno prací, jakou jsme dělali v Pepsi.

Stále existují velmi dobré reklamní kampaně založené na zážitcích a hádejte, kdo dělá jedny z nejlepších: Apple. Co je pro mě opravu zajímavé je fakt, že Samsung a Microsoft se snaží porazit Apple a utrácí za to strašné množství peněz. Přesto si všichni pamatují reklamy Applu. Vzpomenete si na reklamu společnosti Microsoft nebo Samsung? Apple se vždy zaměřuje na zážitky. Jen zřídka mluví o tom, kolik bitů nebo bajtů má jeho produkt nebo jaké má další technické parametry.“

Apple Unveil

*John Sculley a Steve Jobs při zahájení prodeje počítače Apple Macintosh

Dnes nejčtenější

.