Zavřít reklamu

ipad-air-recenzeIba pár dní pred tým, než Apple predstaví novú generáciu iPadov, sa na internete objavili fotografie viacerých komponentov zvnútra tabletu, ktoré nám potvrdzujú a odhaľujú nové informácie o tablete. Najväčšiu pozornosť si pritom získala uniknutá základná doska, na ktorej sa nachádza procesor Apple A8X, tak ako tomu nasvedčovali úniky z minulého roku. To, že sa bude v novom iPade nachádzať ešte výkonnejší procesor než ten, ktorý sa nachádza v iPhone 6 a iPhone 6 Plus, môže len potvrdzovať nové špekulácie, že iPad Air 2 ponúkne Retina HD displej s vyšším rozlíšením, než aké ponúkali doterajšie modely.

Apple totiž v minulosti použil procesor „X“ dvakrát a to kvôli tomu, aby bol iPad schnové iPady ponúknuť rovnaký alebo vyšší výkon, pri štvornásobne vyššom rozlíšení. Minulý rok to však vyzeralo, že procesor Apple A7 je schopný ponúknuť rovnaký výkon na iPhone a aj na iPade. Prečo sa však Apple vracia späť do roku 2012? Je možné, že Apple skutočne predstaví novú generáciu s ešte vyšším rozlíšením, ktoré zatiaľ nie je známe, no zrejme by mohlo ísť o rozlíšenie 3072 x 2304 pixelov. Lenže v prípade, že by iPad Air ponúkol štandardný Retina displej, potom by to znamenalo, že iPad ponúkne vyšší výkon než iPhone – podobne ako to bolo v čase predstavenia prvého iPadu. Ďalšou možnosťou, prečo sa tu bude nachádzať výkonnejší grafický procesor, môže spočívať v plánovanej schopnosti multitaskingu, ktorá bude podobná multitaskingu na Windows 8 a na tabletoch Samsung Galaxy Tab. V takom prípade by bolo treba mať po ruke aj viac operačnej pamäti, podľa špekulácií 2 GB RAM.

iPad Air 2 Apple A8X

Okrem toho môžeme na únikoch vidieť fotografie flex káblu s Touch ID, čo sa však dalo čakať vzhľadom k tomu, že minuloročný model ho neponúkol a v súboroch iOS 8.1 sa objavili zmienky o Touch ID a Apple Pay na iPade. V súvislosti s tým bolo treba upraviť aj predné sklo, ktoré prešlo drobnou úpravou oproti predošlému modelu. Ďalšou zaujímavosťou je rozhodne flex kábel pre ovládanie hlasitosti. Ukazuje sa, že tento komponent obsahuje už len rozbočovač pre dve tlačidlá a nie pre tri, čo môže potvrdzovať, že iPad Air 2 už neponúkne switch pre zapnutie tichého režimu alebo vypnutie otáčania obrazovky. Na druhú stranu, tento krok bol očakávaný, keďže väčšinu funkcií tohto spínača dnes ponúka Control Center.

iPad Air 2 A8X
iPad Air 2 touch id
iPad Air 2 front panel
iPad Air 2 volume flex
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.