Zavřít reklamu

Apple_CarPlay_iconMinulý týden společnost Pioneer oznámila, že bude první, která bude podporovat nový systém CarPlay od Applu. Tento systém bude součástí firmware aktualizace u pěti 2014 NEX in-dash multimediálních zařízení. Josh Carr z firmy zabývající se technologiemi Fix Denver vytvořil čtyři videa, ve kterých ukazuje postup, který je nutný pro instalaci a stažení, a ve kterých zároveň přináší přehled všech aplikací a funkcí.

Po 200 MB firmware aktualizaci, stažené z internetové stránky Pioneer, si uživatel musí vytvořit zaváděcí USB drive, sloužící pro aktualizaci, která se dá provést přes Disk Utility na OS X. Poté uživatel vloží USB drive do zapnutého zažízení od Pioneer, kde následně zvolí položku firmware update v nastavení. Carr upozorňuje, že vozidlo s multimediálním zařízení musí být nastartované a musí být zatažena ruční brzda. Hned poté na zažízení vyskočí CarPlay jako jedna z možností, restartuje se a zapne se do výchozího menu.

Carr na CarPlay ukazuje několik aplikací, jako Telefon, Hudba, Spotify, Apple Maps a také to, jak se do tohoto systému integrovala Siri, která vám například je schopná říct, kdo zrovna volá. Stejně jako na iPhone je v aplikaci Telefon zahrnuta možnost zvolit si oblíbené položky, vidět posledně volané kontakty, kontakty celkově, číselník a také hlasovou schránku. Aplikace Hudba nabízí iTunes Radio, Genius playlisty, umělce a položku Now Playing, tedy momentálně přehrávanou skladbu. Siri je i v této oblasti pomocníkem a dokáže po rozkazu pustit požadovaný soubor.

V aplikaci Zprávy uživatel může zaznamenat pomocí hlasu zprávu a poté ji poslat přes Siri. Příchozí zprávy uživateli Siri samozřejmě přečte a zaznamená i odpoveď. Aplikace Spotify je zatím v začátcích a tak je celková zkušenost špatná, plná sekání a chyb. Ani Siri do této aplikace integrována ještě nebyla. To aplikace Apple Maps s GPS navigací je v pořádku, chová se stejně jako v mobilní verzi. Uživatel může bez problémů zadat adresu pomocí hlasu a také může naslouchat pokynům ohledně navigace, které mu přeříká Siri.

První recenze CarPlay od Consumer ReportsAustralian technology EFTM byly pozitivní a hlavně si pochvalovaly, jak je jednoduché a bezpečné tento systém používat, což je zásluha výborné Siri integrace. Pioneer přináší CarPlay do těchto zařízení AVH-4000NEX ($700), AVIC-8000NEX ($1400), AVIC-7000NEX ($1200), AVIC-6000NEX ($900) a AVIC-5000NEX ($750). Carplay též bude kompatibilní s novým zařízením od Pioneer, které se nazývá AppRadio 4 ($600).

CarPlay pro tato podporovaná zařízení je dostupné zdarma jako firmware update na stránce výrobce. Systém vyžaduje iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus a také alespoň iOS 7.1 a novější.

Dnes nejčtenější

.