Zavřít reklamu

Snímek obrazovky 2014-10-08 v 22.49.25Na výsluní se dlouho nikdo neudrží. Kdysi právě HTC bylo na špici s Android telefony. Pamatuju si dodnes, jak měl pomalu každý, kdo tenkrát vlastnil chytrý telefon, právě HTC. Zanedlouho byl nahrazen Samsungem. Jenže dnes to vypadá, že ani Samsung si výsadní postavení dlouho neudrží. Dokazují to i finanční výsledky za poslední čtvrtletí, kdy tržby z přístrojů korejského giganta klesly o 60%. Tlačí na něho levné čínské značky jako je Xiaomi, Lenovo nebo Huawei. Nabízí totiž také kvalitní telefony, ale často s nižší cenou. Samsung tak ve většině případů nenabízí o nic víc, než oni.

Apple ovšem se svým iPhonem kraluje. Dorazil sice s větším iPhonem až za dlouhou dobu a mnozí mu předhazovali, že ztrácí podíl, on ovšem opět láme rekordy a tím dokazuje, že je na samé špici. Samsung se totiž ničím neliší – nijak nevyčnívá z té masy Android telefonů. Možná jen svou cenou. A to je právě ta daň, kterou platí. Stále ještě nepochopil tu sílu ekosystému Applu. Samozřejmě se snaží tlačit na svůj vývoj aplikací a služeb, připnout na ně svoje zákazníky, avšak to se mu prozatím moc nedaří. Pokud si totiž zákazníka neuzamknete na svém softwaru, pravděpodobně vám snadno uteče, právě teď do Číny.

Samsung Galaxy S5

Apple si je však tohoto vědom, lze to jasně vidět i z posledních verzí jeho systémů, jen samotným Apple Pay se vás snaží vtáhnout do svého ekosystému, aby bylo těžší odejít ke konkurenci a také se snaží, abyste spojili jeho produkty a daří se mu to dobře. Mně osobně funkce Continuity přímo nadchla a utvrdila jen v tom, že nelituju toho, že používám právě produkty Applu.

Nelze ovšem Samsung ihned zatracovat. Například koncept Smart Home, který Samsung prezentoval ještě začátkem roku na CES 2014 vypadá zajímavě. Jedná se o spojení vaší chytré domácnosti, kterou lze ovládat pomocí telefonu a v budoucnosti možná už jen s hodinkami Gear. Jak sme již mohli vidět, nejnovější model hodinek od Samsungu podporuje SIM karty a tedy je uživatelé můžou využívat nezávisle od smartfonu – což by v tomto případě umožnilo ovládat domácnost s pomocí jiného zařízení, než je smartfon. Je také nutno připomenout, že Samsung a Nokia uzavřeli partnerství, díky kterému by mohly HERE Maps tvořit důležitou součást Smart Home v případe, že by se člověk nacházel mimo domova. V závislosti od polohy a trasy uživatele by inteligentní domácnost sama určila třeba to, jestli je potřeba zapnout klimatizaci. Zde můžeme vidět, že Samsung bude zřejmě upěvňovat pozice v jiných směrech. Může se ovšem stát, že v oblasti mobilních telefonů už to nebude takové, jako doposud.

Samsung Gear S

Dnes nejčtenější

.