Zavřít reklamu

iPhone-6-Plus-is-Apples-first-smartphone-to-feature-Optical-Image-StabilizationTato otázka mi už strašně dlouho vrtá hlavou. Dnešní možnosti jsou skoro neomezené ve spoustě směrech, ale v technologii obzvlášť. Proč má tedy každý model nějakou chybu a slabé místo? Vždyt se jen podívejme, jak se svět technologií posunuje kupředu každým rokem.

Ještě před pár lety jsme používali černobíle displeje a s nadšením jsme hráli Space Impact na Nokii 3310. Poté přišly nové telefony a mílovými kroky jsme se posunovali dál a dál. Sám si pamatuju, jak jsem tenkrát pyšně používal zbrusu nový Samsung, který měl jako jeden z prvních barevný displej. O pár let později jsem si pořídil Nokii N81, která měla na tehdejší dobu opravdu nevídaných 8 GB paměti, a všichni jen koukali, jak je něco takového vůbec možné.

Všichni tento pokrok známe. Dostali jsme se do doby, kdy současné přistroje jsou skoro dokonalé a poskytují nám neuvěřitelné možnosti. Mám rád Apple, ale přiznám, že konkurence také vyrábí úžasné produkty, a myslím, že tento tlak na Apple je potřeba, aby se neustále zlepšoval a představoval nové funkce a nová zařízení. Momentálně si ale troufnu říct, že nemůžete udělat chybu, když si vyberete jakoukoli vlajkovou loď velkých výrobců, protože se jejich produkty dostaly na opravdu vysokou úroveň. Každý má samozřejmě jiné preference ohledně operačního systému či jiných funkcí, ale žádná vlajková loď není vyloženě špatná.

Žádná není špatná, ale žádná není ani naprosto dokonalá. Výrobci nás, zákazníky, podle mého názoru neposlouchají a představují produkty, které jsou sice parádní, ale pokaždé mají nějakou chybu. Přijde mi, že se pokrok v posledních letech zastavil. A tak se výrobci zkouší “zlepšit” v jiných kategoriích, bohužel je efekt ale často opačný. Chtějí zapůsobit, což jde ale na úkor kvality používání. Podívejme se na nejnovější zařízení od Apple, iPhone 6 a iPhone 6 Plus. Podle mého názoru jde o krásné telefony. Domnívám se ale, že by spousta uživatelů chtěla, aby oba modely byly tlustší, což by přineslo několik výhod.

Jednak by jsme se zbavili té vystouplé čočky, která samozřejmě není tak důležitá, ale na druhou stranu vůbec nesedí s filozofií Apple (proč se vystouplá čočka fotoaparátu objevila až u osmé generace?!) a prostě překáží. Také by se zvětšil prostor v těle telefonu, a tak by se mohla zvětšit kapacita baterie, což by určitě každý uživatel přivítal. A nakonec by telefon působil hodnotněji. Zní to absurdně, ale když jsem držel iPhone 6 v ruce, přišlo mi, že je až moc lehký a tenký. Osobně bych preferoval těžší přístroj, abych měl pocit, že držim poctivý kus elektroniky a že ho neponičím jakoukoli manipulací. To je ale jen můj názor, chápu, že na někoho má tenkost a lehkost opačný efekt.

iphone_4

Zdá se mi, že výrobci dávají přednost designu nad praktičností, což se mi osobně zdá jako velká chyba. Možná to je ale tím, že já nejsem, stejně jako vy, klasický uživatel Applu. Myslím, že nikdo, kdo čte tento článek a navštěvuje LsA, není klasickým uživatelem. My máme o mobilním světě přehled a tak nás tenkost a lehkost neohromí. Zapůsobí na nás jiné funkce a možnosti nového zařízení, nikoli jeho rozměry. Kdežto spousta uživatelů přijde do Apple Store, uvidí a ucítí, jak má iPhone 6 6,9 mm tenké tělo, a zajásá. Možnosti jsou ale velké. Telefon používám každý den a chci, aby praktická stránka byla co nejsilnější. Ta designová je také důležitá, ale v určitých ohledech (ne ve všech) je praktičnost ještě důležitější…

Opravdu nevím, v čem je tenký telefon lepší než ty tlustší. Porovnejme starší modely od Apple s těmi novými. Copak iPhone 5(s) s 7.6 mm někomu připadal tlustý? A co teprve iPhone 5c, který má dokonce 8.97 mm tlusté tělo. To nemluvím o iPhone 4(s), který má tělo tlusté 9.3 mm, což v porovnání s iPhone 6 vypadá jako strašný rozměr. Připadal ale iPhone 4(s) někomu tlustý? Ovládal se špatně? Působil těžce?

Výrobci se zaměřují na jiné hodnoty než na ty, které by podle mého názoru mobily zlepšily. Chtějí ohromit obrovské masy lidí, kterým rozměry telefonu připadají stejně důležité, jako počet megapixelů u fotoaparátu. Nevím ale, jestli je to ta správná cesta. Podle mě však tímto způsobem Apple nevyrábí lepší, ale jen tenčí produkty.

iPhone 6 thin

//

Dnes nejčtenější

.