Zavřít reklamu

CalendarDalší praktickou věcí, která mi na OS X chyběla po přechodu z Windows byl maličký kalendář, který se ve Windows zobrazí, když kliknete na čas a datum v pravém dolním rohu na liště. Samozřejmě, že v OS X lze nastavit, aby se v horním menubaru zobrazoval datum i čas, pokud ovšem chcete kalendář musíte do samotné aplikace, což může někomu připadat zdlouhavé a občas i nepraktické. Začal jsem tedy opět pátrat v App Store a nalezl jsem šikovnou aplikaci Calendar, která byla navíc zdarma.

Po stažení spustíme aplikaci v Launchpadu. Vyskočí na nás jednoduché okno s veškerým nastavením. Zde můžeme nastavit, zda se má aplikace spouštět při startu systému, dále si pak můžeme vybrat jednu ze dvou ikon, která se bude zobrazovat v horním menubaru. Osobně preferuji méně výraznou ikonu, jelikož se lépe hodí do prostředí menubaru. Můžeme také nastavit první den v týdnu na pondělí, ale aplikace ho přejímá ze systémového nastavení. Užitečnou volbou je možnost nastavení, zda se události budou zobrazovat po kliknutí na určitý den nebo pouze po najetí kurzorem myši.

Calendar1

Calendar nabízí také zkratky, pomocí kterých můžeme mezi jednotlivými dny, týdny a měsíci rychle přeskakovat. Zkratky bohužel nelze editovat, ale ty, co nám Calendar nabízí jsou celkem srozumitelné a vhodné. Jedinou zkratku, kterou lze změnit, je zkratka na zobrazení kalendáře. Co mě ovšem celkem zklamalo je, že mezi měsíci nebo roky se nelze pohybovat pomoci trackpadu. Lze toho docílit pomocí šipek umístěných nad kalendářem neob již výše zmíněnými zkratkami.

Calendar2

Za zmínku také stojí, že lze zakoupit Calendar Plus za celkem vysokých 8,99 €, který oproti verzi zdarma nabízí integraci Facebookového kalendáře, počasí na každý den, které se řídí podle vaší lokace a 20 celkem kýčovitých pozadí, které kalendář spíše znepřehlední.

Na závěr bych chtěl podoknout, že se nesnažím z Mac OS X udělat Windows, ale některé vychytávky mi na OS X chybí a pokud je lze doplnit jednoduchými aplikacemi, tak neváhám.

Dnes nejčtenější

.